Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az első Zengő Pengő Cserevásár Hosszúhetényben került megrendezésre 2013 február 23-án a Zengő-Pengő Cserekör szervezésében. Ezen a vásáron forint használata nélkül lehetett egymás portékáit “megvásárolni”.

Bevezető[]

A ZP Cserekör gondolata kb. egy évvel ezelőtt fogant meg egy helyi csapat fejében, amit heteken át tartó ötletelés, majd egy lassan, de biztosan körvonalazódó kivitelezési folyamat követett. Az eredmény egy olyan bizalmi alapon működő cserekör lett, melynek tagjai egymás között terményeket, tárgyakat, szolgáltatásokat kínálnak. Az elszámolás Zengő Pengőben történik, a rendszer egy interneten elérhető adatbázison alapul, ahol a kereslet és kínálat mellett a tagok a saját “folyószámlájukat” is kezelhetik. A Cserekör tagjai Pécs kb. 15-20 km-es vonzáskörzetében élnek, több környékbeli települést is beleértve, köztük Hosszúhetényt. A taglétszám jelenleg 100 körül van, és folyamatosan bővül.

A Cserekör két fontos mozgatórugója a személyes kapcsolat és a bizalom. A Cserekörbe meghívásos alapon lehet belépni, ezért minden tagot személyes bizalom kapcsol a többiekhez. A cserék legnagyobb része szintén személyes kapcsolatteremtés során jön létre. Ezek a személyes kapcsolatok a cserekörön kívül is tovább erősíthetik a közösségeket. Mivel a rendszerben nem forinttal, hanem Zengő Pengővel számolunk, a cserék a helyi közösséget támogatják: a tagok által képviselt erőforrás ellenértéke helyben marad, itt cirkulál és szaporodik. A Zengő Pengő nem áramlik ki a közösségből, mint a forint, és nem a nagyáruházak bevételét fogja növelni, hanem a közösséget erősíti. Ráadásul olyan kis mennyiségű termények vagy különleges tudás/szolgáltatások is értékessé válnak, amelyekkel a hagyományos keretek között nehezen lehetne forintban kereskedni.

Beszámoló az első vásárról[]

A szombati vásár szép látogatottsággal, jó hangulatban telt. A nyitás után a könyvtárban Hajdu Zoltán egy előadás keretében bemutatta a Cserekör működését, az internetes rendszer kezelését, a regisztráció, bejelentkezés és folyószámla-kezelés menetét. Közben az aulában egyre többen pakolták ki portékájukat, majd elkezdődött a csere-bere. Bár ez még csak az első alkalom volt, máris jól megmutatkozott, hogy milyen széles választékot fed le a Cserekör kínálata: volt itt többek között házi tojás és frissen sütött sütemény, házi szappanok és krémek, használt ruhák, könyvek és dvd-k, bútorok és játékok, fazekas és más kézműves termékek, babakészítés, gyógymasszázs és fényképészet szolgáltatás. Jöttek a vásározók Pécsről, Pécsváradról és más helyekről is, bár a legtöbben helyi tagok és érdeklődők voltak. Akik eddig még nem voltak tagok, azok is bátran vásározhattak, hiszen lehetőség volt a regisztrációra.

A Cserekör hosszú távon csak akkor tud egészségesen működni, ha sokan sokfélét kínálnak és keresnek benne. Minél szélesebb a helyben elérhető választék, annál jobban tudjuk kihasználni az előnyeit, és annál inkább erősödnek a helyi erőforrások, kapcsolatok és közösségek. Az érdeklődők a http: cserekor.zengonet.hu oldalon olvashattak a Cserekör működéséről, a belépés menetéről. A rendszer jelenleg meghívásos alapon működik. Ha Ön szeretne belépni, de nem ismer senkit, aki már tagja a Cserekörnek, keressen meg minket a Kapcsolat menüpont alatti elérhetőségeken.

További alkalmak[]

A következő Zengő Pengő Cserevásárok:

  • 2013. március 23. szombat, Pécs, Csinos Presszó,
  • 2013. április 27. szombat, Hosszúhetény Tájház.

Forrás[]

Advertisement