Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A tudatosság vagy okosság az élet átgondolt, következetes, élményteli megélése, az emberi értékek feltárása. Egyéni vezérelvek felismerése, alkalmazása és fejlesztése. A Tudatosság nem célállapot hanem életvitel, mint a tao.

Vintage-tunder

Rajzoló: Arthur Rackham Téma: rajz, mese, tündér, lebeg, égbolt

A valóságban előremutató (progresszív) komplex gondolkodás, az összpontosítás időben való kiterjesztése, természetesen a szükséges ellazító, pihenő szakaszok alkalmazásával.

A tények független és objektív ismerete egy utólagos vizsgálóbizottság számára lehetséges, de egy a folyamatban benne lévő egyén számára figyelme, felfogó képessége, ismeretei és prioritásai által korlátozott. Emiatt hasznos a külső jelzések és vissuajelzések fogadása, a hatékony -és kölcsönösen támogató - kommunikáció.

A tudatosság magasabb szintjein a pillanatnyi túléléstől túltekintve környezettel való összhang egyre nagyobb szerepet kap, ahogy a Maslow-piramison túlmutat a spiráldinamika megközelítés.

A meditáció különböző formái segítenek a tudatosság, a külvilág konkrét és elvont észlelésének elsajátításában.

Az Alternatív oktatásban az Ismeret-átadás mellett az életre nevelés szemléletformálás lényeges szempont: a kreativitás, kezdeményezőkészség, szervezési ismeretek fejlesztése is ..

Az emberi élet harmóniában való kiteljesítése "emberi forradalom" több vallásos és civil mozgalom célja, például Új-humanizmus, Slow mozgalom, panteizmus, több Buddhista irányzat.


Tudatos éberség[]

Elgin, Duane: Voluntary Simplicity (New York, William Morrow and C., 1993), Schmidt Sára fordítása

Hogy tisztázzuk a tudatos éberség természetét, szeretnék feltenni néhány kérdést számodra.

  • Tudatában vagy annak a ténynek, hogy itt ülsz és olvasod ezt a könyvet?
  • Tudatában vagy testérzeteid, kedélyállapotod és érzelmeid változásának?
  • Amíg nem kérdeztelek, teljesen el voltál merülve az írásban?
  • Vagy nem szándékosan engedted azt, hogy gondolataid elkalandozzanak más dolgok felé?
  • Amikor kérdeztelek, érezted az ön-felismerés enyhe sokkját?
  • Milyen érzés észlelni magad olvasva, miközben olvasol, megfigyelni magad étkezve, miközben eszel, látni magadat tévét nézni, észrevenni magad, hogy vezetsz, miközben vezetsz, tapasztalni beszélő önmagad, miközben beszélsz?

Annak ellenére, hogy mennyire végletesen egyszerű úgy létezni, hogy tudatos éberséggel viszonyulunk életünkhöz, ez egy erőfeszítést követelő cselekvés. Először küzdelmet jelent csak az, hogy alkalmanként emlékeztessük magunkat önmagunkra, ahogyan a mindennapi rutinfeladatokban haladunk. Az ön-emlékeztetés rövid percét egy hosszabb időszakasz követi, melyben elmerülünk a gondolatok áradatában és a külső világ követeléseiben. Mégis, gyakorlás közben úgy találjuk, hogy könnyebben tudjuk emlékeztetni magunkra magunkat- miközben sétálunk az utcán, vagy miközben otthon, munkahelyen, vagy játék közben vagyunk. Közvetlen tapasztalatként végül felismerjük a "tudni, hogy tudunk" természetét. Ahogyan egyre jobban közel kerülünk az észlelés ilyen módjához, egyre és egyre kevésbé veszünk el gondolatainkban és külső tevékenységekben. Inkább azt tapasztaljuk, hogy a világban való viselkedésünk egyre inkább választásunk szerinti és önként vállalt.


Az odafigyelés szabadsága[]

Az odafigyelésünk Smith szerint egyedi és sajátlagosan ránk jellemző. Az, hogy úgy döntöttünk, hogy erre a tárgyra figyelünk oda, és nem egy másikra – még akkor is, ha a másik tárgy, vonzóbb, viccesebb, érdekesebb. Az odafigyelés pontosan az, ami emberré tesz minket, hiszen csak az odafigyelés által vagyunk valakik, azaz rendelkezünk személyiséggel. Az odafigyelés Smith szerint pontosan az, amit az algoritumosok és a mindent tudó, nagy adathalmazokkal operáló techcégek nem tudnakb (2020-ban) megjósolni: mert az odafigyelés mindig irracionális, jósolhatatlan, és döntés kérdése. Ha elszokunk attól, hogy igazán odafigyeljünk valamire, és pusztán az aktuálisan legérdekesebbre összpontosítunk, valóban megszűnünk valakinek lenni, és azzá válunk, aminek az internet lát bennünket: felcserélhető társadalmi státusszá.

Teljes cikk: Tóth Olivér István: Az internet nem azért veszélyes rád, amiért veszélyesnek gondolod

Kapcsolódó témák[]

Weboldalak a témában[]

Advertisement