Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A fenntartható befektetések figyelembe veszik a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontokat is a pénzügyi elemzések készítésekor és a döntéshozatal során. Az ESG és az SRI (társadalmilag felelős befektetések) az utóbbi években kirobbanó népszerűségnek örvendenek, az ehhez a területhez tartozó társaságok részvényei közel 10 százalékkal nőttek 2010-2014 között. Az ilyen irányú törekvés fő nyertesei a tőzsdén forgalmazott alapok (ETF-ek) voltak, mivel a társadalmilag felelős beruházásokból több megatrend is útnak indult, például az elektromos autók fejlesztése és piaca. A 2016-os Párizsi Egyezmény hatására a vállalkozások zöme is ráébredt arra, hogy a klímaváltozás elleni cselekvés akár gazdasági növekedést is eredményezhet.

A pénznyereséget maximalizáló profit-kockázat keretrendszert sok helyen már leváltotta az úgynevezett ESG (Environmental, Social, Governance) trend, mely – anélkül, hogy kiiktatná a hagyományos faktorokat – odafigyel a hosszabb távú társadalmi vagy környezeti hatásokra is (lásd biodiverzitás, szén-dioxid kibocsátás, tiszta technológia, emberi egészség). A tény, hogy a jelen építésével nem rombolhatjuk le a jövőt egyre szembeötlőbb.

Magyarországi példák[]

2015-ben indult el Magyarország első kifejezetten Társadalom- és Környezettudatos Befektetésekkel foglalkozó vállalata, a Blue Morpho Investments Zrt. A vállalkozás fő célja, hogy Magyarországon is meghonosítsa a Socially Responsible Investing (SRI) befektetési filozófiát. A cég ügyfelei nem csupán a hozam-kockázat arány optimalizálását tekintik fontosnak, hanem azt is elvárják, hogy pénzük olyan eszközökbe kerüljön, amelyek társadalmi és környezetvédelmi célokat szolgálnak.

Részletek:

Források, kapcsolódó szakirodalom[]

Advertisement