Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Társadalmi Parlament javaslat az 1918-19-es magyar állapotokból indul ki - de a megközelítése használható minden olyan esetben, amikor egy túlhatalommal rendelkező hibrid rezsimmel szemben ideológiák, identitások mentén széttagolt erők egymással is versengenek, erejük még összeadódva sem elég egy választási győzelemhez. A hálózatelméletet segítségül hívva könnyen megérthetjük a helyzetet: az eltérő ideológiájú, identitású csoportokat egy olyan hálózatba kell szervezni, melyben összetartja őket egy un. társadalmi minmum, de ebben nem kell, hogy feloldódjanak.

Dia13

Megoldásként szükség van egy Társadalmi Parlamentre, annak megalakulásáig egy Társadalmi Tanácsra. Ez utóbbiak tagjai olyan, tiszteletre méltó tagok, akik kidolgozzák az ideiglenes parlament megalakulásának feltételeit, a későbbiekben pedig ideiglenes államfői és AB funkciókként felügyelik, hogy a parlament fair és demokratikus módon működjék.

Előkészítés: Társadalmi Tanács[]

A Társadalmi Tanács mint egy magisztrátus kialakítja, hogy milyen kritériumok alapján lehet egy szervezet a parlament tagja. Pl: célkitűzéseik közt szerepel a jogállam visszaállítása/megteremtése; a maffia-állam felszámolása, az oktatás és az egészségügy átalakítása. Valós szervezetekről lehet szó (pl: már megszerveztek egy tekintélyes demonstrációt - pl. 3-5-10 ezer fővel; igazolt tagjaik száma 100-1000 főt eléri; Facebook ismeretségük 5-10-20 ezer lájk, stb. Már most jelzem: ennek a kritériumnak a pártok is megfelelnek egyébként.).

A társadalmi parlament működése[]

A Társadalmi Parlamentnek első körben a civil- és társadalmi szervezetek lehetnek a tagjai. Kidolgozzák az "előválasztási" szabályokat, s meghatározzák, hogy mely kulcstémákban kell beindítani a Társadalmi kerekasztalok működését, kidolgozzák azok működési szabályait. S ekkor már a pártok is részesei legyenek a Társadalmi Parlamentnek. (Azt remélem, hogy így egyik, önmagát demokratikusnak tartó párt, szervezet sem utasíthatja vissza a közreműködést, s vállalják, hogy az országgyűlésben a Társadalmi Parlamentet képviselik a kérdésekben - pl. 2018-as példát hozva Orbán Viktor és Polt Péter mikor mond le - a mégannyira korlátozott ellenőrzési funkciókban - de nem vesznek részt az álságos törvénykezéseben.)

Funkciók[]

Első körben

1.      létre kell hozni a TP korrupcióellenes ügyészségét - a rendelkezésre álló információk alapján lefolytatható az ügyek “tárgyalása”.

2.      létre kell hozni a “TP média-felügyeletet”

3.      A TP “bizottságaiként” társadalmi kerekasztalok megalakítása

4.      nem hagyományos parlamenti szerep - de koordinálni, segíteni kell a “Társadalmi Önkormányzatok” hálózatának a kialakítását.

Kerekasztalok[]

A kerekasztaloknál mindenki bemutathatja elképzeléseit, kampányolhat mellette, tekintve, hogy mindez a nyilvánosság előtt zajlik (lényegében korábban már hasonló módon alakította ki a választási törvényre, az oktatás, egészségügy átalakítására vonatkozó elképzeléseket az ellenzék).

Nagy, eddig nem gyakorolt feladat, mert közben a lehetséges együttműködés kereteit is ki kell alakítani.

Előválasztás[]

A támogatottság mérésére az időnkénti országos közvélemény kutatási adatok és a gyakoribb internetes szavazások szerint kerül sor. Mindez azért is fontos, hogy a kisebb erejű szervezetek "virtuális koalíciót" alkothassanak a Társadalmi Parlamentben.

Mindezek alapján - az éppen aktuális választási törvényhez igazodva -eldönthetik, hogy milyen koordinációval/összefogással, alkotmányozó/kormányzó képességük felmutatásával indulnak neki a választásoknak.

Értékelés[]

Nem állítható, hogy csak így és ilyen módszerekkel lehet felkészülni a jövőre - de az bizonyos, hogy létre lehet hozni olyan, előre lefektetett szabályokat, melyek megfelelnek Rawls igazság fátyla kritériumának: akkor lehet fair és igazságos, így betartható megállapodást kötni, ha még nem lehet tudni, hogy kinek lesz kedvezőbb. Mindez nem jelenti, hogy sürgetni kellene a dolgokat, vagy főleg azt, hogy kívülről be kellene avatkozni a dolgokba.

(A kerekasztalok munkája során célszerű olyan módszereket alkalmazni, mint pl. Magisztrátus, állampolgári tanács, közösségi tervezés)

Advertisement