Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A megfelelő táplálkozás a társadalmi felelősségvállalás része, a feltétel nélküli alapjuttatások alapeleme.


Egészséges táplálkozási piramis[]

Egészséges evés

Az egészséges táplálkozási piramis sok zöldségből és gyümölcsből, valamint teljes kiőrlésű gabona- és kenyérfélék, valamint ebből készült tészta, rizs és növényi olajokból áll. Majd kevesebb hal, tejtermék, tojás és magvak beviteléből. Még kevesebb vörös hús, finomított gabona termékek illetve cukros ételek édességek.Az egészséges életmód része a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitele a szervezetbe. A változatos táplálkozással elősegíthetjük a szervezetünk egészséges, megfelelő fejlődését. Mást igényel egy csecsemő, mást egy kiskorú gyermek, mást egy kamasz és fiatal és mást egy felnőtt vagy idősebb korú ember. Az sem mindegy ki milyen munkát végez. Pl. ülő munka mellett nincs igény annyira túlzottan sok kalória és tápanyag bevitelére, viszont akik kemény nehéz fizikai munkát végeznek szükségesebb több tápanyag bevitel a több, jobb izomerő működéséhez.


Sportolóknak javasolt étkezési piramis[]

Ezen a második képen sportorvos által sportolóknak javasolt étkezési piramis található. Sok folyadékbevitellel, sok kenyér, gabona, zöldség és gyümölcs fogyasztással. Kevesebb hús, hal, tojás és tejtermékek és még kevesebb zsír, olaj és édességfogyasztással.

Sportorvosi piramis

Kellenek a szervezetnek: ásványi anyagok, sók, cukrok (mértékkel), vitaminok, flavonoidok, zsírsavak, zsírok, szénhidrátok, fehérjék. Ezeknek, vagyis az eltérő jellegű ételeknek, illetve italoknak a bevitele eredményezi a táplálkozást, amihez az egészséges fogak is elengedhetetlenek az étel megrágása szempontjából. Nem javasolt hirtelen túl sok étel bevitele egyszerre, mert az túlságosan megterheli a gyomrot, nehezíti az emésztést, a máj és epeműködést túlságosan leterheli. Inkább ezért érdemes napi többször viszonylag kevesebb étel bevitele, egyenletesen elosztva.


További részletek:

Fogyáshoz ajánlott táplálkozási piramis[]

A harmadik képen a fogyáshoz ajánlott táplálkozási piramis látható. Legtöbb zöldségfogyasztással.

Majd kevesebb szárnyas, hal és hüvelyesek fogyasztásával. Még kevesebb tojás, tejtermék, magvak bevitelével.

Legkevésbé pedig a gyümölcs, burgonya, gabona cukor fogyasztása javasolt fogyás eléréséhez.

Fogyás piramis

Vitaminok (pl. A, B, C, D, E, K) kellenek a szervezetnek megfelelő mennyiségben az immunrendszer megfelelő működéséhez. Vannak zsírban oldódóak pl. A és D ezek azért nem korlátlanul vihetőek be a szervezetbe, tehát túladagolhatóak, viszont a C és B vitaminok vízben oldódnak, ezeket lehet fogyasztani nagyobb mennyiségben is.

Káros tápanyagnak számítható az alkohol (etil-alkohol) pl. ami dehidratál, tehát vizet vesz el, von el a szervezet sejtjeitől, ráadásul az agyra hatva bódult állapotot okoz, szédülést, hányingert nagyobb mennyiségben. Koncentrálóképességet, reakciókészséget rontja.

Nem mindegy a táplálkozás sebessége sem. A túl gyors tápanyag bevitel, a nem megfelelően megrágott étel lenyelése gondot okozhat az emésztőrendszerben.

Mesterséges élelmiszerek[]

A bionika révén bio élelmiszerek, például műhús állíthatóak elő szervezeteknek okozott szenvedés nélkül.

Advertisement