Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Mi a szolidáris gazdaság?[]

Cartoon-house-vector

A szolidáris gazdaság rendszerében a gazdaság feladata a meglévő igények kielégítése

A RIPESS (a társadalmi és szolidáris gazdaság hálózata) meghatározása szerint:

"A társadalmi és szolidáris gazdaság egy mozgalom, mely meg kívánja reformálni az uralkodó társadalmi és gazdasági rendszert. A szolidáris gazdaság olyan alapelveken nyugszik, melyek összekötik az egyén és a közösség igényeit."

Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, egyszerűbben megfogalmazva azt jelenti, hogy a szolidáris gazdaság mindenki számára élhető körülményeket kíván biztosítani az egész világon. Vagyis hogy a gazdaság feladata, hogy kielégítse az igényeket, nem pedig az, hogy még több igényt teremtsen. A nemzeti és nemzetközi szintű szakpolitikák pedig megteremthetik a megfelelő környezetet egy olyan keretrendszer létrehozásához, amelyben ez megvalósulhat.

Ki áll a szolidáris gazdaság mögött?[]

Azok, akik a jelenlegi rendszer vesztesei, vagy azok, akik változtatni akarnak, és ezt cserekereskedelemmel, megosztással és az anyagi források közös felhasználásával szeretnék elérni. Az uralkodó gazdasági rendszer alternatívái egyidősek magával a rendszerrel. Azok, akik a szolidáris gazdaság hívei, inkább a fair trade termékeket előnyben, vagy közösen, erőforrásokat megosztva termelnek másokkal, vagy azok, akik egy közösséget alkotva, kialakítanak maguknak egy helyi, cserekereskedelmen alapuló rendszert, hálózatokat hoznak létre információcserére és szerveződésre.

Gyakorlati példák[]

Kapcsolódó témák[]

Források[]

Advertisement