Alternatív Gazdaság lexikon
(+)
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
11. sor: 11. sor:
   
 
== Kapcsolódó témák ==
 
== Kapcsolódó témák ==
  +
* A [[találékonyság]], kreativitás, ötletesség [[emberi értékek]]
* Fogler Tibor (Utopszkij): [[Szellemi termelés piaci körülmények között - informatikai megoldási javaslat]]
+
* Fogler Tibor (Utopszkij): [[Szellemi termelés piaci körülmények között - informatikai megoldási javaslat]]
 
   
 
== Források ==
 
== Források ==

A lap jelenlegi, 2020. június 5., 06:24-kori változata

A Szabadalom szellemi termékek védelme, melynek szabályozása sok kritikára ad alapot.

A találmány egy termékre vagy eljárásra vonatkozó új műszaki megoldás. Az erre létrehozott jogi oltalom neve pedig szabadalom vagy szabadalmi oltalom. A szabadalmi oltalom meghatározott földrajzi területre és húsz évre szól, amelyet követően a találmány közkinccsé válik.

A szabadalom tulajdonosának kizárólagos joga van arra, hogy a találmányt hasznosítsa, vagy arra másnak engedélyt adjon. A termékek és a technológiák piacán a szabadalommal elért előnyösebb pozíció a fejlesztésre fordított befektetések megtérülésére irányul, de fejlett gazdasági környezetben monopólium kialakítását teszi lehetővé.


Nyílt forráskódú fejlesztés[]

A nyílt forráskódú termékfejlesztés (Open Source Ecology) a kapitalista - profit orientált szabadalomra épülő modellel ellentétben elégséges gazdaság szemléletű. olyan műhelymunkát jelent, ahol az elkészült terveket, leírásokat megosztják a nagyvilággal, amit mások szabadon felhasználhatnak és továbbfejleszthetnek - ezáltal az eredeti ötletet jobbá téve. Ezáltal egy közösség az valóban tartós fogyasztási cikkeket tud építeni és birtokolni, ami az önellátását nagyban erősíteni, a környezet-terhelést jelentősen csökkentve.

Kapcsolódó témák[]

Források[]