Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Stockfish egy sakk program, mely szabad licencű és szabadon elérhető. Képességei meghaladják bármely emberi játékos lehetőségeit. 2008-ban készült az első változata, jelenleg a 10-es verziónál járnak.

Játssz a neten a legjobb sakkprogram ellen: ChessUI.com - ingyenes, nem kell regisztrálni.

A program letölthető akár mobiltelefonra is

A Stockfish képességei[]

A Program nem valódi mesterséges intelligencia, hanem előre betáplált helyzetek és tesztek alapján végzi számításait. 2019-es képességei szerint képes 512 processzormaggal, és 128 GB átmeneti tárolót is felhasználni. Jelenleg 3546 Elo pontja van, mellyel világelső (Itt van a sakkprogramok listája), további körülbelül 80 más programot megelőzve, amik szintén okosabbak bármelyemberi játékosnál (az emberi rekord 2881)

Az emberi játékosokat a szerint lehet értékelni, hogy milyen gyakorisággal lépik meg a Stockfish által ajánlott optimális lépéseket. Ennek alapján Magnus Carlsen nagymester minden idők legnagyobb játékosa - de hozzá kell tenni, hogy már ő is számítógépek segítségével edzette és fejlesztette magát.


A program fejlesztéséhez bárki beküldhet ötleteket, melynek eredményességét úgy vizsgálják, hogy egy korábbi programverzióval versenyeztetik.

A program tesztelésének segítésére kialakították a Fishtest hálózatot, ami önkéntesek által felajánlott "gépidőt" használ fel a lehető legjobb teszteléshez.Források[]

Advertisement