Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Sebkezelés kristálycukor alkalmazásával

A kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére úgy, hogy semmiféle antibiotikumot vagy kenőcsöt nem használunk.

A kristálycukrot évtizedek óta használják sebkezelésre a világ legtöbb országában emberi sebek kezelésére. Az állatorvosi praxisban csak az utóbbi tíz évben vált ismertté.

ELŐNYÖK[]

A kristálycukor sebekre történő alkalmazásának előnyei:

 1. ) Gyors antibakteriális hatás
 2. ) Gyors gyulladás és oedema csökkentő hatás
 3. ) Fájdalomcsökkentő hatás
 4. ) Fokozott sebtisztító hatás, a nekrotizált szövetek “ellökődésének” elősegítése
 5. ) Deodorizáló hatás
 6. ) Fokozott szövetképzés és epithelializáció
 7. ) A seb felületén igen gyorsan fehérje-tartalmú védőréteget képez
 8. ) Meggyorsított sebgyógyulás
 9. ) Olcsó és mindenhol kapható

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK[]

A kristálycukor a következő típusú esetek kezelésére alkalmas

 1. Fertőzött műtéti sebek kezelésére
 2. Autóbalesetek után, a “lenyúzódott” végtagok kezelésére
 3. Fertőzött, trauma okozta sebekre (Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, E.Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Clostridium perfringens, Corynebacterium, Serratia fertőzésekre.)
 4. Diabetes okozta fekélyek, decubitus okozta sebek kezelésére .
 5. Peritonitis kezelésére, a hasüregben .
 6. Mellkasi fertőzések kezelésére
 7. Mindenhol, ahol a szövetek életképessége kétséges
 8. Égési sebeknél, ahol nagy felületű a bőrhiány .
 9. Bőrátültetés előkészítésére
 10. A szöveti ödéma csökkentésére (paraphimosis , méhelöesés )

IRÁNYELVEK A KRISTÁLYCUKOR ALKALMAZÁSÁBAN[]

Sebtisztogatás[]

Autóbaleset után, amikor a végtagokról a bőr lehorzsolódott és igen erősen szennyezett, akkor csak bőséges mennyiségű csapvízzel mossuk meg a végtagot és nem távolítjuk el műtétileg az elhalt, vagy elroncsolódott szöveteket. A cukor fogja ezt elvégezni. Nem autóbaleset, vagy kevéssé szennyezett sebek esetén a hagyományos sebtisztogatást és öblítést végezzük el (steril fiziológiás oldattal, ha van), a nagyobb, elroncsolódott szöveteket műtétileg eltávolítjuk, mielőtt a cukrot a seben és a sebben alkalmaznánk.

A kristálycukor applikációja[]

Ebben az esetben igaz az a mondás, miszerint: A több az jobb. Vagyis, a kristálycukrot olyan bőséges mennyiségben kell alkalmazni (a sebre és a sebbe önteni), hogy a seb teljes üregét kitöltse és legalább 1cm vastagságban legyen a seb felületén is. Azért kell nagy mennyiségű cukrot alkalmazni, mert a cukor által létrehozott magas vízelszívó hatás (osmolarity) csak így tartható fenn és a baktericid hatás csak így érhető el.

A kötés applikációja[]

Lehetőleg steril gézzel vagy bármilyen steril, nagy felszívó hatással rendelkező kötöző anyaggal fedjük le a sebet, ez lesz az első réteg. Ez legyen egy olyan vastag réteg, hogy a sebből szivárgó és a feloldódott cukor folyadékot képes legyen felszívni. A második kötésréteg az első réteg (géz lapok) ott tartására szolgál. Legtöbbször egy nylon zacskóból vágott darabbal fedjük be a kötést, hogy az első napon képződő nagyobb mennyiségű folyadék ne szivárogjon ki a kötés alól.

Kötéscsere és annak gyakoriság[]

Az első napon a kötést kétszer kell cserélni, kivéve a végtagokon, ahol naponta egyszer is elég cserélni. A második naptól fogva naponta csak egyszer kell cserélni a kötést. Ha a kötéscsere alkalmával nem feloldódott cukrot találtok, akkor a kötéscsere gyakorisága csökkenthető. Minden kötéscsere alkalmával a sebet nem steril fiziológiás oldattal, hanem testhőmérsékletű, egyszerű csapvízzel öblítsük ki, lapogassuk a sebet szárazra és aztán ismét öntsük tele a sebet és a seb felületét kristálycukorral, legalább 1 cm vastagságban.Kevéssé fertőzött sebek 2-4 nap alatt válnak “tisztává”, erősen fertőzött sebek 5-7 napi cukor kezelés után tisztulnak ki, amikor egészséges, egészen finom granulációs szövet képződik a seb felületén. Fájdalomcsillapítás általában csak az első 1-2 nap alkalmával szükséges, de a legtöbb esetben a cukor fájdalomcsillapító hatása miatt ez sem szükséges.Amikor elroncsolódott szövetekről van szó, akkor kb.2 nap után megkezdődik az egészséges és az elhalt szövetek elkülönülése, elhatárolódása. Ekkor az így beazonosított elhalt szövetek szikével vagy ollóval eltávolíthatóak, a legtöbbször mindenféle érzéstelenítés nélkül. A cukorterápia hossza a seb nagyságától függ, mi az egyik – kígyómarás után óriási bőrterület elhalása és leválása miatt szenvedett – kutyát 19 napon át kezeltünk kristálycukorral. Amikor a seb kitöltődött a granulációs szövettel és egészséges felületi sarjszövet képződött, a cukorkezelés abbahagyható. Ekkor a seb felületére antibiotikum tartalmú kenőcs (Furacin) alkalmazható, de a legtöbb esetben még ez sem szükséges.

KLINIKAI ESETEK[]

Kristálycukor-kezelést használtak 19 súlyosan beteg humán betegen, szívműtét utáni nyitott mediastinitis kezelésére. A nyitott mellkas sebek mindegyike fertőzött volt, Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, E.Coli, Klebsiella, Pseudomonas es Serratia baktériumokkal. 11 beteg azonnali cukorkezelést kapott, 8 esetben pedig csak azután kezdték meg a cukor-kezelést, hogy a povidonos-steril saline oldattal történő öblítés nem hozott eredményt. A mediastinumot teletöltötték 150-400 gramm kristálycukorral, amit a közértből vettek. Minden 4 órában a mediastinumot “feltöltötték” cukorral, hogy az antibakteriális hatást fenntartsák. A sebeket naponta kötözték át, ekkor kimosták a sebet steril saline oldattal majd ismét feltöltötték a mellkasi sebet. A seb öntisztulása minden betegben 5-9 nap között megtörtént és csak három betegnél volt arra szükség, hogy az elhalt szöveteket műtétileg (ollóval) eltávolítsák. A betegek egyikében sem alakult ki hyperglycemia, mivel a cukor komplex molekulája nem tud a véráramba felszívódni. A tapasztalatok szerint a sebek sokkal gyorsabban és sokkal kevesebb fájdalommal gyógyultak, mint bármilyen más módszerrel. Állatorvosi vonalon is hasonló a gyógyulási helyzet és igen jól és olcsón alkalmazható ez a módszer. Ajánlom a figyelmetekbe.

Forrás és fotók[]

Kapcsolódó témakörök[]

Advertisement