Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Diósgyőri Vitéz Kolbász a hagyományőrzés egy szép példája. Egy kódexben talált hétszáz éves recept alapján készített kolbászfajta. A Diósgyőri Gasztronómiai és Kulturális Egyesület kutatásainak egyik eredménye - Diósgyőr ősidők óta jelentős értékeit próbálják megismertetni a közönséggel. A kolbász kereskedelmi minőségének megőrzése érdekében védjeggyel látták el, mely a Földművelési Minisztérium vidékfejlesztési programja révén valósult meg, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók szempontjai szerint.

Mese kert

Helyi termék, helyi gazdaság.

Szerzetesek munkája[]

A gyógynövények használata, mint az orvoslás egy igazoltan hatásos és kíméletes módja a szerzetesek nevéhez köthető. A diósgyőri és Bükkszentléleki pálos kolostort az Ákos nembeli Ernye bán fia, Ákos István nádor alapította az 1200-as évek végén. A nádor 1315-ös haláláig támogatta is a kolostorokat, ahol kódexmásoló műhely is működött; a misekönyvet, melyet az avasi templom részére készített egy bizonyos László mester, ma az egri levéltár őrzi. Az ország három részre szakadásának idején, 1526-ban Ferdinánd király híve, Serédy Gáspár feldúlta a kolostort, mivel az apát állítólag Szapolyai János király híve volt, 1549-ben pedig a diósgyőri uradalom új gazdája, Balassa Zsigmond elpusztította a rendházat és elfoglalta birtokaikat.

A reneszánsz kolbász jellemzése[]

A Diósgyőri Kolbász különlegesség a hagyományos eljárásnak megfelelően csak sóval és füstöléssel került tartósításra - aroma, mesterséges adalékanyag és ízesítő-mentes húskészítmény. Fűszerezését az 1300-as években a diósgyőri pálos kolostor kertjeiben is termelt zöld fűszerek adják, mint például borsikafú vagy fokhagyma. Különlegessége, hogy nincs benne őrölt pirospaprika, mivel utóbbi csak az 1770-es évektől terjedt el széles körben hazánkban.

A Diósgyőri Vitéz Kolbász Hivatalos oldala: https://www.facebook.com/vitezkolbasz/
Angol ismertető: GMP: Hungarian Renaissance Sausage - Taste of medieval conviviality

Források[]

Advertisement