Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az önellátó települések és összetartó helyi közösségek erősítésével, az erőforrások rugalmas, késlekedés nélküli elosztásával tartósabb és hatékonyabb adaptációt lehet megvalósítani, mint kizárólag központosított vagy egyéni megoldások erőltetésével. A mennyire bízunk meg egymásban, és mennyire tudunk közösen dolgozni - örökké aktuális, - társadalomformáló kérdései.

A gazdasági alap, a számolható értékmérő nem csak az anyagi javak lehetnek, hanem az időbank rendszerekhez hasonlóan a akár a munkára fordított idő. Itt nem jelenik meg a fizetőeszköz fogalma, hanem egyből becsatornázható tőkeként kezeli az emberi erőforrást -A jelen kapitalizmustól eltérően itt nem kisajátítható, mert alanyi jogként megtartja az önrendelkezés képességét.

Ez esetben munkavégző szándék a gazdasági potenciál mérésének alapja, heti bontásban. Mivel ez egyénileg limitált, nem lehetséges mások aktív egyetértését nélkülöző halmozása. A gazdasági lokalizáció eszméje így több síkon is megjelenik.

A jelen gazdaságban egyetlen ügyes szerződés elég ahhoz, hogy akár egy egész földrész véglegesen egy tulajdonba kerüljön (pl. Alaszka cseréje aranyra).

A Humanista Gazdasági Háló gyakorlatához hasonlóan a munka nem kényszerként jelentkezik, hanem felajánlásként.

Advertisement