Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Qjob.hu szakemberkereső weboldal 2019 decemberében indult el Magyarországon. A budapesti központtal működő startup egy innovatív teljes vertikumú C2C piactér, ahol regisztrált szakemberek ajánlatot tesznek lakossági megrendelőknek 16 kategóriában.

Qjob borito

Előzmények[]

A Qjob.hu szakemberkeresőt a társalapítók magánforrásból alapították Budapesten. Az ötlet alapja, hogy a jellemzően marketingre, értékesítésre, üzletszerzésre kevés ráfordítást szánó egyéni vállalkozók, szabadúszók egyik oldalt másrészt az elsősorban lakossági megrendelők, akik kisebb-nagyobb házi-, ház körüli munkákhoz segítséget vagy gyors szakmai megoldást keresnek egy platformon találkozzanak. Ezt módosítani: Az ötlet prototípusaként a külföldön más jól bevált szakmai piacterek szolgáltak, mint például az USA-ban működő thumbtack.com[1] vagy az olasz prontopro.it[2].

A fejlesztés a teljes egészében nemzetközi szabadúszók bevonásával valósult meg.

Induláskor a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokra támaszkodva több ezer szakembert kapott meghívást és regisztrált az oldalon különböző szakmákban.

Az oldal működése[]

A megrendelő a felsorolt 16 kategóriában hozhat létre megbízásokat magyar, angol és orosz nyelven, amelyekre a szakemberek árajánlatot adnak.[3]

Kategóriák[]

 • Építkezés és felújítás
 • Futárszolgálat
 • Takarítás, házi- és ház körüli munkák
 • Teherszállítás
 • Szépség, egészség, sport
 • Virtuális asszisztens
 • Számítógép szerviz
 • Rendezvények és promóciók
 • Design
 • Webfejlesztés
 • Fotós és videós szolgáltatások
 • Háztartási gépek üzembe helyezése és javítása
 • Műszaki cikkek üzembe helyezése és javítása
 • Üzleti szolgáltatások
 • Korrepetálás és oktatás
 • Autó- és motorszerviz

A kategóriák közül az oldal indulásakor a várhatóan legkeresettebb szolgáltatásokra koncentráltak, úgy, mint a takarítás, házimunka, kertészet, vagy a lakásfelújítás, karbantartás, illetve a futárszolgálat, fuvarozás, de nagyon népszerű a virtuális vagy szabadúszós szolgáltatások, főleg a kisvállalati megrendelők körében, akik nem tudnak a nagy nemzetközi freelance oldalakon szolgáltatást igényelni nyelvtudás hiányában.

Értékelés[]

Az elvégzett megbízások után mind a megrendelő, mind a szakember értékelés alá kerül, amely mindkét fél Qjob profilján nyilvánosan elérhető. Az ez alapján készült rangsor az oldalon regisztrált felhasználóknak elérhető.

Elszámolás[]

Alkalmi fizetés[]

Akár a megrendelő, akár a szakember egyenként fizet minden létrehozott feladatért vagy feladatra tett ajánlatért, attól függően, milyen fizetési módot állított be a megrendelő. Ténylegesen mindig csak a szakember kiválasztása után történik a szolgáltatási díj fizetése az oldal részére, fizesse azt a megrendelő, vagy a szakember, vagy akár fele-fele arányban mind a ketten.

Korlátlan előfizetés[]

A korlátlan előfizetéssel végtelen mennyiségű feladatot hozhat létre a megrendelő, illetve tehet ajánlatot a szakember. Jelenleg három: Újonc, Okos, Profi csomag közül lehet választani, amelyek 30, 60, illetve 90 napig biztosítanak korlátlan lehetőségeket.

Kockázatmentes üzlet[]

A piacon megszokott megoldásokon túl a Qjob.hu újítása a fizetésben a „Kockázatmentes üzlet” opció, amikor a megbízási díj teljes egészében egy letéti jellegű számlára érkezik, amely a munka visszaigazolását követően automatikusan a szakember számlájára kerül, amennyiben a teljesítés elmarad vagy vitatott, akkor visszakerül a megrendelő számlájára. A cég Magyarországon elsőként bevezette a távmunka elszámolásának online, biztonságos rendszerét. A pénzügyi partnere a funkciónak és az általános fizetésnek a Barion Payment Zrt.[4] [5]

Hasonló kezdeményezések Magyarországon[]

A Qjob magyarországi versenytársai a HelpitGo és mások.

- Fix24_-_alafix

- Jószaki

- Miutcánk

Jegyzetek[]

 1.  http://thumbtack.com/
 2.  http://prontopro.it/
 3.  https://qjob.hu/blog/articles/hogyan-is-mukodik-a-qjob-hu
 4.  https://www.barion.com/hu/
 5.  https://qjob.hu/blog/articles/hogyan-mukodik-a-kockazatmentes-uzlet-a-qjob-hu-n

Hivatkozások[]

 1.  http://thumbtack.com/
 2. ↑ http://prontopro.it/
 3.  https://qjob.hu/blog/articles/hogyan-is-mukodik-a-qjob-hu
 4.  https://www.barion.com/hu/
 5. Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be
 6. https://www.mixcloud.com/karcfm/modellérték-2020-03-27-1800-1830-1/

Források[]

Advertisement