Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Forrás: Czibere Péter: EGY LÁTHATATLAN HARC LÁTHATÓ EREDMÉNYEI - Avagy milyen státuszokat tölthetünk be ebben a harcban (2018)

Sűrűsödnek az ökológiai krízisek, nem áll le az esőerdők elpusztítása, az állatvilág kiirtása, az óceánok és a levegő elszennyezése. Sűrűsödnek a társadalmi krízisek is, túlzott a népesség, egyre több helyen üti fel a fejét vízhiány, háború, egyre romlik az emberek átlagos gazdasági, egészségügyi helyzete, egyre nőnek a jövedelmi, a társadalmi különbségek is, a javak nagyobbik része egyre kevesebb kézben összpontosul, ezzel együtt pedig egyre nő azoknak a piaci és politikai szereplőknek a befolyása, akik érdekeltek a fogyasztás növelésében, akik mára a gazdasági, politikai szféra mellett a médiákat is a kezükbe vették, így azok is egyre inkább alárendeltjévé válnak a kríziseket eredményező, de pénzügyi profitot hozó tevékenységeknek. A krízisekről szóló tömegtájékoztatás manapság már csak arról szól, hogy el lehessen adni mindenféle megszorító intézkedéseket, illetve azokat az egzisztenciális félelmeket, amik az emberek túlélő és más ösztöneire hatva gerjesztik a vásárlást. A fogyasztást a másik oldalról fokozódó reklámdömpinggel támogatják, amivel az emberekben a tömegcikkek iránti vágyat tartják fenn. Ez az egész voltaképp egy harc. A mának élő emberek, és a mában élő, de élhető jövőt is építeni kívánó emberek közt. A harc tétje minden egyes napon a holnap. És ahány napon veszítjük el a harcot a mában, annyiszor veszítünk el valamennyit a holnapból.

Aktiv

Újító szemlélet szintjei

Az, hogy ebben a harcban melyik oldalon állunk, mindenek előtt attól függ, hol tartunk önismeretben, mennyire váltunk képessé az érzelmeink és az értelmünk uralására, értelmünk által mennyire látjuk át a tevékenységeink és a környezetünkben zajló történések, illetve az elért eredmények közti összefüggéseket. A következőkben azt a 4 státuszt fogom bemutatni, amiket ezeknek megfelelően a harcban betölthetünk.

1. státusz: a tipikus mának élő ember

Legtöbbünknek nincs önismerete, nincs ellenőrzése önmaga fölött, érzelmei jobbára ellenőrizetlenül vezérlik (robotikus), értelmileg is nagyrészt befolyásolható (fanatikus). Legtöbbünk a médiák ösztönökre ható és agymosó tevékenységének köszönhetően abban az állapotban van, amiben egyszerre rombolja a jövőt, és hiszi azt, hogy építi. Például legtöbbünk egyszerre vállal egy gyereket, akinek a jövőjét biztosítani szeretné, és neveli azt bármiféle előzetes megfontolás nélkül a saját életmódján keresztül arra a fogyasztói létre, amivel főként a gyerek jövőjének felélése zajlik (lévén nagyobb részt a gyerek fog abban a jövőben élni), valamint dolgozik egy olyan cég alkalmazásában, ami épp a lokális, vagy a globális erőforrásokat égeti el, a lokális, vagy a globális környezetet szennyezi be pénzügyi haszonért cserébe.

2. státusz: a lázadozó ember

Sokunk észleli ugyan a környezeti változásokat, de ugyanúgy vezérlik ellenőrizetlen érzései, értelme, mint a többséget. Sokunk lázadozik, miközben fel sem fogja az összefüggéseket a saját életmódja és a környezeti állapotok közt. Ha pedig ezeket megsejti, rögtön hárításba kezd. Mivel alapvetően semmi baja azzal, ahogyan él, viszont annak következményei zavarják. Aki ebben a státuszban van, végül semmin nem változtat.

3. státusz: az ellenálló ember

A mai társadalmakon, közösségeken belül viszonylag kevesen vagyunk azok, akik felismerik a kártékony ökológiai, társadalmi folyamatokat, és szerveződni, tenni is próbálnak ezek ellenében. Szembefordulnak például azokkal (tüntetések), akiket a leginkább felelősnek tartanak ezekért a folyamatokért, vagy megpróbálnak tenni valamit ezek ellen a folyamatok ellen (petíciók benyújtása, kármentesítés, károsultak jogi védelme, károsultak megsegítése anyagi eszközökkel és/vagy pénzzel). Azonban itt tömeges jelenségekről van szó. Ezekkel szemben lehetetlen ellenállást gyakorolni, sőt, az rendszerint annyira kontraproduktív, hogy a minimális pozitív eredmények elérése közben is már rengeteg negatív eredmény születik. Ha például egy civil szervezet szembemegy a tömegesen támogatott politikával, könnyen kiválthatja eredményként a retorziókat, a szankciók bevezetését akár az általa képviselt területen, akár maguknak a civil szervezeteknek a működését érintő területeken. Az ilyen harc mindig a fennálló rendszer immunitását erősíti. Magát a rendszert. Ezeknek a be nem látása szintén az érzelmeken és az értelmen való uralkodás hiányáról árulkodik. Az ellenállók makacssága általában nem változtat semmin, viszont nagyon gyakran még ront is a helyzeten.

4. státusz: az élhető jövőt építő ember

Néhányan vagyunk csupán, akik a mai társadalmakban, közösségekben nem csak a tünetek észleléséig, hanem a betegségek, és a megfelelő kezelések felismeréséig is el tudnak jutni. Akik nem uralhatók félelemkeltéssel, félretájékoztatással, és puszta lázadozás, vagy ellenállás helyett új alternatívákat, kvázi gyógymódokat találnak ki. Akik képesek megőrizni magukban az érzelmi egyensúlyukat is, és értelmüket is képesek önállóan, konstruktív módon használni. Akik tehát nem mennek szembe semmivel, viszont ezzel párhuzamosan építkezésekbe fognak. Ez az egyetlen módszer, az új dolgok felépítése, aminek az eredménye a régi dolgok leépülése tud lenni. Ezért ez az egyetlen státusz, ahonnan esélyünk van bármit is tenni az ökológiai egyensúly visszaállításáért, a társadalmi krízisek orvoslásáért, a jövőért.

Lehetőségek

Hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a státuszok közt előre lépjünk, arra több ötletem is van. Nyilván az oktatási rendszerben kellene megtenni a kezdő lépéseket, de már ennek is feltétele az, hogy egy közösségen belül elégséges mennyiségű ember legyen az ehhez szükséges státuszban. Legeslegelső lépésként ezért azt ajánlom, nézd meg, te melyik státuszt töltöd be, melyik csoportba tartozol, és milyen státuszt töltenek be a közvetlen környezetedben élő emberek. Mérd fel, hogy az életmódod, a tevékenységeid által mennyiben erősíted a világ mai működtetési módját, és mennyi energiát fektetsz helyette alternatívák építésébe, hogy a világ új módon legyen működtetve. Vess számot az érzéseiddel, a gondolataiddal minderről. Figyeld meg önmagadat. Ez az önismereti útnak, és a világ jobbításának is az első lépése.

Kapcsolódó témakörök[]

Advertisement