Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A modern társadalmakban napjainkra mindennapossá vált a manipuláció. Lassan már magát a demokráciát fenyegeti azoknak a technikáknak az elburjánzása, amelyek észrevétlenül akarnak bennünket ilyen vagy olyan magatartás vagy vélemény átvételére kényszeríteni. Vajon a kommunikációnak és a vitának minden módja elfogadható-e a magát demokratikusnak valló köztérben?

Ezekre a kérdésekre próbál válaszolni izgalmas könyvében a szerző, számos példával illusztrálva környezetünket elárasztó különféle manipulációs technikákat a politika, a reklám, a pszichoterápia és a kommunikáció területén.

A kötet 1998-ban elnyerte a Politikai és Szellemtudományok Akadémiájának erkölcsfilozófia díját.

"Ha bárki valahol mesterkedést szimatol, értékes fegyvert, kifejezetten polgárjogi segítséget találhat Philippe Breton könyvében, A manipulált beszédben." Philippe Breton a CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) európai kultúraszociológiával foglalkozó strasbourgi intézetének kutatója, a párizsi Sorbonne-on tanít.

Szerzője többek közt a L'argumentation dans la communication (Érvelés a kommunikációban) (La Découverte, 1996) és a L'explosion de la communication (Kommunikációs robbanás) (Serge Proulx társszerzőségével, La Découverte/Poche, 1996) című műnek.

Szerző: Philippe Breton
Szerkesztő: Mihancsik Zsófia
Fordító: Lángh Júlia
Kiadó: Helikon
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2000
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 210 oldal

Forrás: Antikvárium.hu A manipulált beszéd

Advertisement