Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A prout a progresszív hasznosítás elmélete (mozaikszó a "Progressive Utilization Theory"-ból) - egy holisztikus, alternatív társadalmi-gazdasági program, melyet az indiai P. R. Sarkar dolgozott ki. Azt, hogy ez "nem pusztán elmélet", már az a tény is sejteti, hogy hét évig ült börtönben miatta, embertelen körülmények között. Sarkar tanítása a prout témakörében 1500 oldalt tesz ki, és a társadalom minden aspektusát behatóan tárgyalja (etika, kultúra, oktatás, gazdaság, politika, igazgatás, spiritualitás, környezetvédelem, szociális kérdések, stb). A prout praktikus javaslatok kincsesbányája.

A "társadalom" a prout szerint olyan emberek csoportját jelenti, akik együtt dolgoznak a közös cél - mindenki java és boldogsága - érdekében. Amikor az elszigetelt életvitel hajlama nem rontja meg a közösségi élet fejlődését, minden ember együttes előrehaladását, akkor van a társadalomnak lehetősége nevéhez méltóvá válni.

Az alábbi linken olvasható egy ismertető cikk, amely a Kukabúvárban jelent meg: http://humusz.hu/node/9058

A PROUTot bemutató magyar nyelvű könyv, a 250 oldalas "A kapitalizmus után - egy új világ, a PROUT jövőképe" megvásárolható (2000 Ft). kapcsolat: didijyoti@gmail.com

Nemzetközi honlap (angol): https://proutglobe.org

Gyakran feltett kérdések[]

Bridge-villa aoos

A helyi gazdaság a személyes összekapcsolódások által lesz stabil.

  • Kell nekünk valami "idegen", amit Indiában hoztak létre?

Egyetemes érvényű eszmék, elgondolások ritkán, de születnek, mégpedig a világ legkülönbözőbb pontjain. A magyar szellemi fejlődésen már számos esetben lendítettek "külföldi" tanítások, gondoljunk csak pl. Jézus üzeneteire vagy Rudolf Steiner Waldorf oktatási rendszerére, mely jelenleg a legnépszerűbb alternatív oktatás hazánkban.

Sokak szerint a keleti egyetemes szemléletmód és a nyugati dinamizmus ötvözete az, amely képes kivezetni az emberiséget a válságból

  • A proutot ötven éve hozta létre Sarkar. Nem múlta még idejét?

Épp ellenkezőleg! Sarkar látta, hogy az önzésre épülő, globalizálódó kapitalizmus saját vesztébe rohan, s a prouttal pont egy olyan új társadalmi-gazdasági rendszert kínált fel, ami a jelenlegi helyébe léphet: "Azon kell igyekeznünk, hogy lerövidítsük a gazdasági válság hosszát. ... Mivel a világ igen kritikus időszakon halad át, legyünk aktívabbak. Ha az általunk létrehozott lökés egybeesik a kapitalizmus összeomlásával, a hatás rendkívül pozitív lesz."

  • Meditáció...India...egy tanítás, amely kiterjed a spiritualitásra...ez nem valami új vallás?

Nem! A tiszta spirituális minden létező közös lényegének a megragadását célozza és meghagyja, sőt növeli az egyén szabadságát (de nem mások rovására). Az egységességet és a harmóniát segíti elő, ellentétben a vallásokkal, amelyek dogmáik következtében ellentéteket és megosztottságot szítanak.

  • Kerül a részvétel valamibe?

A program nem "fizetős". A közös kiadásokhoz önkéntes hozzájárulást megköszönünk.

Források, külső hivatkozások[]

Advertisement