Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A nyílt forráskódú fejlesztés (Open Source Ecology) olyan műhelymunkát jelent, ahol az elkészült terveket, leírásokat az Interneten megosztják a nagyvilággal, amit mások szabadon felhasználhatnak és továbbfejleszthetnek - ezáltal az eredeti ötletet jobbá téve. Ezáltal egy közösség az valóban tartós fogyasztási cikkeket tud építeni és birtokolni, ami az önellátását nagyban erősíteni, a környezet-terhelést jelentősen csökkentve. Ez a nyílt forráskódú közgazdasági szemlélet a szabadalmi rendszer kisajátító magatartását helyettesíti egy együttműködő hozzáállással.

Magyar feliratos videó az ötletgazdától (további videók):

 	Nyílt_Forráskódú_Gazdálkodás_-_Legyél_Önellátó 	 			  

Falu-ellátó Műhelyek[]

Marci_Jakubowski_-_TEDx_-_Nyílt_Forráskódú_Közösségi_Mezőgazdálkodás

Marci Jakubowski - TEDx - Nyílt Forráskódú Közösségi Mezőgazdálkodás

Olyan gyártóüzemek kialakításán is dolgoznak, amik egy falu szükségleteit képesek kielégíteni, minden tekintetben. Egy megfelelő méretű műhelyben kb. 50 ipari berendezés szükséges, hogy a modern élet minden kényelmét elő lehessen állítani. Ez kiterjed mindenféle alapellátásra: energiaellátás, élelmezés, lakhatás, és egyéb technológiák. Barkácsolás

Nyílt forráskód - szabad licencek[]

  • A Szellemi termékek szabad felhasználásának lehetőségét megadó jogi nyilatkozatokkal világszinten a Creative Commons Alapítvány foglalkozik. Magyar nyelvű licenc összefoglaló itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/
  • A Wikipédia az lényeges lexikális ismeretekhez való hozzáférést tűzte ki célul - hogy az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást és magyarázatot. A magánemberek közössége által fejlesztett szabad enciklopédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. Magyar változat: https://hu.wikipedia.org
  • Linux szoftver - operációs rendszer, és hozzá készített programok

Példák[]

Mobiltelefon: OpenMoko[]

A 2008-2012 között aktív OpenMoko egy teljes egészében működő okostelefont hozott létre.

Magyar ismertető: Bizó Dániel, 2008: Piacon az első teljesen nyílt forrású mobiltelefon
A Projekt weboldala: http://wiki.openmoko.org

3D bio-nyomtató[]

A szabvány (és rendkívül olcsó) Printrbot Simple desktop FDM nyomtatóból és más részekből álló, lényegében DIY (csináld magad) fejlesztésű rendszer különlegessége, hogy egyes elemei nyomtathatóak. A Hardware X-ben Feinberg és munkatársai által közösen publikált anyagban szöveges és videó használati utasításokat is adtak, hogy a userek hogyan helyezzék a nyílt forrású gépre a fecskendőalapú méretes extrúdert (anyagprést) (large volume extruder, LVE).

A 3D nyomtató kb. 500 dollárért beszerezhető, installálható, más asztali gépekkel szintén kompatibilis LVE teszi lehetővé nagyméretű és nagy felbontású mesterséges emberi szövetek, például eredeti méretű szív stb. nyomtatását.

Részletek: http://hu.envienta.net/3d-nyomtatas/nyilt-forrasu-bionyomtato/

Rinocérosztülök-hamisítvány[]

Fritz Vollrath, az Oxfordi Egyetem kutatója és kínai kollégái foglalkoztak a kérdéssel. A tülök nem más, mint az orrszarvú orrmirigyeiből szivárgó ragasztóanyag által összeragasztott szőrszálak kötege. A hamisítvány elkészítéséhez lószőrt választottak, mert a lovak viszonylag közel állnak az orrszarvúkhoz a törzsfán. Megtisztították a szőrt, majd cseppfolyósított selyemmel ragasztották össze. Ez az anyag az eredetiben megtalálható kollagént helyettesíti. Emellett cellulózt is kevertek bele, mert az orrszarvúk folyton fáknak dörgölik a tülküket, így élesítik azt, és eközben sok növényi cellulóz dörzsölődik a tülökbe.

Az eredmény nagyon meggyőző, még a mikroszkóppal felszerelt szakértők sem egyszerűen tudják elkülöníteni az igazit a hamisítványtól.

Részletek: A tudósok kereskedelmi háborút vívnának az orvvadászokkal

Hasonló kezdeményezések[]

További részletek a témában[]

Advertisement