Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

OSBEEE - Nyílt Forrású Banki Gazdaság - egy * egy [[Alternatív gazdasági modellek|Alternatív gazdaság] melyben a fizetőeszköz nem átruházható, hanem számlaként a társadalmi hasznosságot honorálja.

Az Info-Money rendszer[]

Az Info-Money rendszer egy modulokból álló rendszer, nem cserén alapszik, hanem értéken. Célja, az emberi teljesítmény vásárlóerővel való „jutalmazása”. Nincs benne se infláció, se defláció, mert az „érték” (pénz) ami írásban megjelenik, ha vásárolnak belőle, akkor egyszerűen annyival csökken. Bárki, aki a társadalomban teljesítményt hoz létre, azonnali kifizetésben részesül. Vagyis a frissen teremtett pénz csak teljesítményből jöhet létre, ami aztán a fogyasztás során le is csökken, vagy teljesen eltűnik. A társadalomban ezzel a pénz megszűnik, nincs rá többet szükség. Az igény megteremti, a fogyasztás pedig megszünteti a „belső fizetőeszközt”. A működés tehát: jutalmazás/honorálás és fogyasztás.

Mivel a rendszer kifelé kapcsolódik a jelen gazdasághoz és pénzrendszerhez, a kapcsolódási pontokon lesz „pénzváltás”, de magában a rendszerben nem lesz pénz.

Minden ötletnek egy fórumra van szüksége, ahonnan az emberek tudomást szereznek róla. Az Info-Money és az OSBEEE egy kooperáció. Ebben a közösségben az emberek elfogadják a belső játékszabályokat, pl. hogyan honoráljanak egy jó teljesítményt (időben, darabszámban, 10-12 teljesítménykategória kerül meghatározásra, ezekhez a tarifák... az emberek között így nem áll elő sem követelés, sem fizetési kötelezettség. Minden teljesítmény kifizetésre kerül, függetlenül attól, hogy az ügyfél fizetőképes-e, vagy akar-e fizetni, melyik társadalmi réteghez tartozik...

Az emberek a közösséggel szerződnek, nem egymás között, nem kényszer az árban megegyezniük, mert a közösség dönt arról, így előállhat az is, hogy az eladónál egy más ár jeleink meg, mint a vevőnél. Nem fognak veszekedni rajta. A vevő csak azt igazolja le, hogy megkapta a szolgáltatást/árút és elégedett azzal. A fizetség a közösségtől érkezik az eladó felé.

Saddle

A pénz rossz cél, de hasznos eszköz.

A rendszer gondozását technikusok végzik, akiknek érdekében áll, hogy az emberek segítséget kapjanak, pl. tűzoltók, ügyeleti orvosok, ... senkinek nincs hozzáférése más emberek számlájához a rendszeren belül (pl. adóhivatal), ebben a rendszerben az emberek kooperációban működnek, nem áll elő konkurencia a kevés pénz miatt. Az együttműködésben sokkal gyorsabban történik meg az értékek elállítása, a gazdagodás. A bérek/fizetségek megállapítása is konszenzusban történik a teljesítmény-kategóriák tarifái felállításával. Friss pénzt egy igény fog előállítani, pl. egy projekt, amihez pénzre van szükség. Ezt a pénzt nem mástól/máshonnan kell elvenni, átcsoportosítani és ezzel a gazdasági érdekellentétek is megszűnnek. Mindenért a közösség fizet, nem pl. a munkaadó, vagy az ügyfél.

OSBEE: az emberek igényéből áll elő. Mire van szükségünk? Hogyan lehet beszállni a rendszerbe? A honlapon négy terület található, ki kell választani a legmegfelelőbbet.

Az OSBEEE nem kifizet, hanem jutalmaz, nem könyvel el veszteséget, hanem értéket állít elő, (jelen rendszerben pl. veszteséggel adót lehet spórolni), nem kalkulál számokkal, amik reálisan nem is léteznek. Jelenleg a bankok is igény=hitelkérelem alapján teremtik a pénzt, de csak a hitelösszeget teremtik meg, a kamatösszeget nem, ez a szám a banki komputerben mint pénz nem létezik. Az OSBEEE pénzt nem kell előre megteremteni, csak akkor, ha az értékteremtés létrejött és ezt igazolják. A kereskedelem így működött korábban: azt a halat, amit még nem fogtak ki, nem lehetett eladni..., vagyis a határidős ügylet tilos volt. Világszerte az egyetlen rendszer, amely a tagok szükségleteiről gondoskodik és ezek kielégítését garantálja is.

Hasonló az ősi kínai modellhez, ahol a kereskedő egy körbe írta a vásárolt árú értékét - megalkudtak egymás között, és ha a vásárló újra jött és saját portékát kínált a kereskedőnek, az kiválasztotta amire szüksége volt, kialkudták az összeget (pénz nem volt! csak számok a krétakörben) amit levontak a falon lévő számból. Csak számok léteztek, mint információ...

Kapcsolódó témakörök[]

Forrás[]

Advertisement