Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Nim két ember által játszható ősi játék, ahol a játékosok felváltva lépnek. Ebbe az osztályba tartoznak az olyan népszerű táblajátékok, mint a sakk, a malom vagy a go. A játékelméleti számítások demonstrálására használt alap kombinatorikus játék,

500px-Pyramidal matches

A NIM játék egy variációja, a Marienbad. Bármelyik szélső sort vagy csúcsot el lehet venni, a vesztes akinél az utolsó darab marad.

Nim alapváltozat[]

A nim játékban adott egy kupacban jópár, ismert számú kavics. Két játékos felváltva húzhat: a soron következő játékos egy, kettő vagy három kavicsot vehet el; az nyer, aki az utolsó kavicsot elveszi.

Nyerő stratégia: akkor van a kezdő (vagy soron következő) játékos nyerő helyzetben, ha a kavicsok száma nem osztható 4-gyel. Ilyenkor ugyanis megteheti, hogy a kavicsok számát néggyel oszthatóvá tegye; ellenben ha a kavicsok száma néggyel osztható, tetszőleges lépés elrontja ezt a tulajdonságot.

Nehezített nim[]

Következő változatban adott két kupacnyi kavics. A soron következő játékos kiválasztja az egyik kupacot, és abból egyet vagy akármennyit elvesz. Az veszt ismét, aki nem tud lépni. Vajon kinek van nyerő stratégiája?


Nim számítógép ellen[]

Barátkozhatunk a játékkal online játszható változatban: http://www.dotsphinx.com/games/nim .
A készségfejlesztő játékban tornyokba rendezett kövekre kattintással lehet egyet vagy egész oszlopot elvenni. Választható egyszerűbb változat.

Mobil változat[]

Android mobiltelefonra letölthető változatban:

Bereczky: NIM 2 Logikai játék

Forrás[]

Advertisement