Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Charles M. Vargas: Változó nemiség és kémiai evolúció (Changing Gender & Chemical Evolution) – A szerelem hormonjaitól a mesterséges homoszexualitásig, meddőségig és daganatokig.

Cunami Kiadó, Miskolc, 2017, 300 oldal, 4690 Ft

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigyek, a mellékvese, a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik. A hormonzavarok kezelésével az endokrinológus szakorvos foglalkozik.

Nagyjából ezer orvosi cikkre alapozva 10 év gyűjtőmunkával lett megírva, 1652 hivatkozással!!! Magyarul, de valószínűleg még angolul sem jelent meg ilyen alapos és részletes összefoglaló erről.

Ennek az ismeretterjesztő könyvnek 1652 hivatkozása van. Saját példából tudom (http://mek.oszk.hu/09800/09886/), hogy ilyet akkor teszünk, ha megjelenéskor védekezésre készülünk. A hivatkozások könyvek, cikkek és internetes hírek. Ez utóbbival az a baj, hogy időlegesen lelhetők fel, s gyakori, hogy pár év múlva már nem érjük el az állításokat.

A könyv első része endokrinológiai bevezető. Szerintem az általános műveltségünk részének kellene lennie. Kérdés, hogy miért nem az? Hallottam nyilatkozó kismamát, aki arról beszélt, hogy egyáltalán nem érdekli miként működik a szervezete. Csak a lélek a fontos – mondta sokat tudóan, és egyidejűleg kétségbeejtően.

A második részben megismerkedhetünk azokkal a hormonmoduláns vegyületcsoportokkal, amelyek életünk minden területén ma visszaköszönnek. Elég ehhez lélegeznünk, innunk, ennünk, magunkat tisztán tartani és öltözködnünk. Ideje tehát a környezetünkre és magunkra is rácsodálkozni. Mi is a környezetünkben az, ami természetes?

A harmadik nagy egység a hormonális diszharmónia által kiváltott betegségek köre, s úgy gondolom, hogy ennek a könyvnek ez a legerősebb része. Bemutatja a hormonális hátteret, az azt összezavaró vegyületek skáláját és elvezet a betegségekhez, amik várhatnak ránk.

Kell, hogy érdekeljen, hogy mi és mit okoz, hogy mi vár ránk akkor, amikor az ipari innováció hasznosítása megelőzi a krónikus hatások kivizsgálását. Súlyos árat fizet ezért a Föld életközössége. Megelőzés – tetszene gondolni, hogy a lényegi megoldás itt keresendő és nem a gyógyításban?

Az Európai Unió most kezdett – három lépcsőben – a hormon-moduláns hatású anyagok felülvizsgálatához. Közöttük több mint száz növényvédőszer-hatóanyag található. Valóban elégséges egy hatóanyag gyakorlatban tartásához az az indoklás, hogy ezzel oldható meg legolcsóbban a gyomirtás? Mi lesz az egészségünkkel? Ki számolja fel a gyártóknak az egészségünkben keletkező kárt, a kezelési költségeket?

A tanulás nagy figyelmet igényel, de nélküle nem megy. Az élet nem folyamatos és véget nem érő mulatság. Tessék időt szánni komoly dolgokra – erre a könyvre – is, amely az életünket és a sorsunkat formálhatja, ha esélyt adunk neki.

Kapcsolódó témakörök[]

Források, Hivatkozások[]

Advertisement