Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement
1232651

A munka olyan tevékenység, amikor egy kényszerítő körülmény hatására valamely tevékenység megvalósításra kerül, egy személy, állat vagy gép által. Történelmileg a rabszolgaságból fakadóan egy egyén saját érdekének figyelembe vétele nélküli haszonszerzés.

A szakemberek egy szokásos munkát megbízhatóan, hatékonyan tudnak elvégezni. A munkanélküliség fenntartása lényeges, hogy a szakmunkások fizetését alacsonyan tudják tartani.

A Létbizonytalan réteg, prekariátus vagyis szolga réteg kialakítása és fenntartása a kapitalista rendszer szükséglete és érdeke. Ennek érdekében az általános oktatásban az engedelmességi reflex kialakítása lényeges elem a kritikus gondolkodással és kezdeményezőkészséggel szemben.

Adómentes munka elképzelés és hatásai[]

Az INWO-mozgalom szerint a munkabért teljesen adómentessé kellene tenni, viszont a nyersanyag- és energia felhasználását súlyos adókkal kellene megterhelni. Ebben az esetben az emberi munka olcsóbbá válna, és mindenki messzemenően törekedne minél tökéletesebb anyag- és energiatakarékosságra. Akkor ismét érdemes lenne az elromlott szerszámokat és berendezéseket megjavítani, ahelyett, hogy egyszerűen kimustrálnánk azokat, ami egyúttal a szemétfeldolgozó kapacitást is kímélné. A kézművesség ismét virágkorát élhetné, mivel a nagy multinacionális konszernek nem lennének versenyképesek.

Kapcsolódó temák[]

Advertisement