Alternatív Gazdaság lexikon
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
(Kategóriák hozzáadása)
28. sor: 28. sor:
 
* [https://szendreiadam.hu/onmegvalositas/minimalista-ruhatar/ Szendrei Ádám: Egy minimalista ruhatár kialakítása, lépésről lépésre (mintákkal)]
 
* [https://szendreiadam.hu/onmegvalositas/minimalista-ruhatar/ Szendrei Ádám: Egy minimalista ruhatár kialakítása, lépésről lépésre (mintákkal)]
 
* [https://nlc.hu/oltozkodjunk/20140212/minimalista-stilus-oltozkodes/ NLC: Egyszerűen öltözködni menő] Minimalizmus magyar női divattervezők szemüvegén át, 2014
 
* [https://nlc.hu/oltozkodjunk/20140212/minimalista-stilus-oltozkodes/ NLC: Egyszerűen öltözködni menő] Minimalizmus magyar női divattervezők szemüvegén át, 2014
  +
[[Kategória:Gyakorlat]]

A lap 2021. január 16., 21:18-kori változata

A minimalizmus szemlélete az élet minden területére kiterjed. Az önként vállalt egyszerűség az öltözködés, ruházat, ruhatár kialakításában is szerepet kaphat.

Indai ember ül az utcán, viseletes európai ruhában.

A kényelmes öltözet segít a mindennapokban.

A tematikus lista célja tippeket adni egy minimalista ruhatár kialakításához.

  • A divatosság, csinosság, ne elsődleges szempontok legyenek, ezzel elkerüljük a célzott túlárazást. Ha kényelmes és praktikus, azt ugyanúgy észreveszik és elismerik.
  • A divatmárkák, divatcégek darabjait gyakran hamisítják, a látható, kitűnő feliratok gyakran csapdát rejtenek. Nézzük meg a belső címkét, akár ritka színvonalas darabokat is kifoghatunk.
  • Zippzár - villámzár - az űrtechnikából került a mindennapokba. Az öltözködést gyorsítja, a rejtett kivitel praktikusabb. Egy minőségi zippzár évtizedekig megbízhatóan szolgál. Anyaga legyen kemény, ha szappannal megdörzsöljük, akkor kevésbé fog kopni, és könnyen jár. Mosás után ismét lehet.
  • Keressünk olyan darabokat, amik jól kombinálhatóak, de színben ne ragadjunk le a feketénél :)
  • Tartósság: A strapabíró darabok kincset érnek, szemben a drága és egyetlen egyszer használható (tisztíthatatlan) alkalmi darabokkal. A second hand / turkálókban nagy eséllyel már tisztított darabok már átmentek a mosásteszten, így fel tudjuk mérni, hogy milyen a minőségük.

Ruhák az elfoglaltságok szerint

Írjuk össze, hogy heti/havi lebontásban milyen tevékenységeket végzünk, és így kapunk egy listát, amit sorrendbe tehetünk időtartam szerint: Pl. Irodai munka, házimunka, kertészkedés, szerelés, vezetés, alvás, stb. A gyakori élethelyzeteinkhez válasszunk odaillő ruhákat, amiket ott szívesen viselünk.

Az elfoglaltságok szerint keressük az egyedi szempontokat amikre oda kell figyelnünk, pl. a Szereléshez praktikus nagy zsebek más esetekben nem hasznosak. A fentiek alapján meghatározhatjuk azokat a ruhákat, amiket gyakran és szívesen hordunk.

Ruhatár kialakítása

Válasszuk 2-3 felé a ruhakészletet évszakok szerint, Nyári / Átmeneti / Téli. Ebből 1-2 mindig legyen tisztán, pormentesen (akár vákuumosan becsomagolva) és elpakolva szem elől egy tárolóba vagy szekrénybe.

Helykihasználás szempontjából sorrend:

  • Hagyományos szekrény: a minőségi bútorok esztétikusak, és örök életűek lehetnek. Szállításuk körülményes, de teherbíróak, és rokonoktól akár ingyen is hozzájuk lehet jutni.
  • Moduláris szekrény: Nagy előnye hogy legkönnyebben szállítható, nagyjából testre/ helységre alakítható. Minősége és terhelhetősége változó, előfordul hogy nagyon gyenge.
  • Beépített szekrény: Nagy előnye az optimális helykihasználás, de fontos az előzetes, részletes tervezés.

További, részletesebb írások a témában