Alternatív Gazdaság lexikon
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
 
(4 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
19. sor: 19. sor:
   
 
* '''Jótállás, garancia ''': kérdezzünk rá, nézzük meg hol van felírva, pecsételtessünk ha kell. Az igazoló papírokat gyűjtsük egy dobozba/füzetbe, hogy kikereshető legyen akár egy évvel utána is.
 
* '''Jótállás, garancia ''': kérdezzünk rá, nézzük meg hol van felírva, pecsételtessünk ha kell. Az igazoló papírokat gyűjtsük egy dobozba/füzetbe, hogy kikereshető legyen akár egy évvel utána is.
  +
  +
* A rendszeres és kíméletes '''tisztítás''' fontos. Ha túl erős a mosás, gyorsabban kopik, ha gyenge, akkor "büdi" marad. Az áztatás kíméletes. Ha csak egy foltról van szó, akkor azt kezeljük előtte, és utána választhatunk kímélőbb mosási módot/programot.
  +
  +
* '''Vasalás''' helyett/előtt még nedvesen akasszuk ki a ruhákat, így saját súlyuknál fogva kisimulnak. A nagyobb gyűrődéseket meghúzogatva hatékonyabbá tesszük ezt a "hideg vasalás" folyamatot.
  +
  +
* '''szabó''', varró ismerős megbízása nem luxus a bevált vagy majdnem jó ruha alakításához, javításához.
   
 
== Ruhák az elfoglaltságok szerint ==
 
== Ruhák az elfoglaltságok szerint ==
27. sor: 33. sor:
   
 
== Felesleges ruhák ==
 
== Felesleges ruhák ==
  +
A felesleges ruhákat 3 fokozatban válogathatjuk:
Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy olyan ruhadarabok vannak nálunk, amik nincsenek a fenti listában, akkor vigyük olyan helyre, ahol hasznukat látják.
 
  +
# Melyek azok a ruhák amiket nem vettünk fel az előző két évben? Ugye ezek csak a helyet foglalják, más jobban használná?
  +
# Melyek azok a ruhák, amiknél nem tudunk olyan konkrét helyzetet megnevezni, ahol a következő 365 napban azt szívesen viselnénk?
  +
# Ha még mindig gyanúsan sok ruhánk van, a fogason forgassuk a kampóikat hátrafelé, a többit tegyük félre (utazóbőrönd, nejlonzsák, másik szekrény). Amit használunk, vegyük előre, a fogasát viselés után forgassuk úgy, hogy könnyen felvehessük újra. >>> Fél év, egy év után láthatjuk hogy mik az ok a ruhák, amiket tényleg viselünk, és mik azok, amik nélkülözhetőek.
  +
  +
 
Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy olyan ruhadarabok vannak nálunk, amiket nem viselünk, akkor vigyük olyan helyre, ahol hasznukat látják.
 
* [https://messzelato.hu/blog/2018/10/08/uj-ruhak-vasarlas-es-koltekezes-nelkul-igy-szervezz-ruhacseret/ Ruhacsere] Barátokkal, barátnőkkel
 
* [https://messzelato.hu/blog/2018/10/08/uj-ruhak-vasarlas-es-koltekezes-nelkul-igy-szervezz-ruhacseret/ Ruhacsere] Barátokkal, barátnőkkel
  +
* Rokonságban ajándékozás (de ezt ne erőltessük)
 
* [[Garázsvásár]]
 
* [[Garázsvásár]]
 
* Ruhaadomány
 
* Ruhaadomány
 
* Állatmenhelyek
 
* Állatmenhelyek
 
* [[Újrahasznosítás]]
 
* [[Újrahasznosítás]]
 
   
 
== Ruhatár kialakítása ==
 
== Ruhatár kialakítása ==

A lap jelenlegi, 2021. január 29., 18:53-kori változata

A minimalizmus szemlélete az élet minden területére kiterjed. Az önként vállalt egyszerűség az öltözködés, ruházat, ruhatár kialakításában is szerepet kaphat.

Indai ember ül az utcán, viseletes európai ruhában.

A kényelmes öltözet segít a mindennapokban.

Az összefoglaló célja tippeket adni egy minimalista ruhatár kialakításához.

Tippek, szempontok[]

 • A divatosság, csinosság, ne elsődleges szempontok legyenek, ezzel elkerüljük a célzott túlárazást. Ha kényelmes és praktikus, azt ugyanúgy észreveszik és elismerik.
 • A divatmárkák, divatcégek darabjait gyakran hamisítják, a látható, kitűnő feliratok gyakran csapdát rejtenek. Nézzük meg a belső eldolgozást és címkét, amit a varróműhelyek tesznek bele - akár ritka színvonalas darabokat is kifoghatunk.
 • Szabás - A lezser viselet kényelmesebb, alá lehet öltözni, illetve a testsúly/alak változás esetén sem hordhatatlan. Aki fogyni/erősödni szeretne, és van kedvence, hagyjon meg "motiváló ruhadarabot".
 • Ruhanyagok - a ruha feladatának megfelelően válasszuk meg az anyagokat. Legyen erős anyag amit sokszor kell mosni, szakadhat. Amiben sokat mozgunk, legyen rugalmas/lezser, hogy a mozgást ne akadályozza. Hidegben hordjunk bélelt ruhákat.
 • Zippzár - villámzár - az űrtechnikából került a mindennapokba. Az öltözködést gyorsítja, a rejtett kivitel praktikusabb. Egy minőségi zippzár évtizedekig megbízhatóan szolgál. Anyaga legyen kemény, ha szappannal megdörzsöljük, akkor kevésbé fog kopni, és könnyen jár. Mosás után ismét lehet.
 • Színek - legyen a helyzethez illő. Biciklizéshez erős, akár rikító színek. Kiránduláshoz - természetes színek. Alkalmi viselet - kerüljük a mintásat, az egyszínű jobban kombinálható. A rutinosak eleve pasztell színeket használnak, mert a színek jobbára fakulnak. A fekete és fehér tisztítása nehezebb, fakul, könnyebben foltozódik.
 • Tartósság: A strapabíró darabok kincset érnek, szemben a drága és egyetlen egyszer használható (tisztíthatatlan) alkalmi darabokkal. A second hand / turkálókban nagy eséllyel már tisztított darabok már átmentek a mosásteszten, így fel tudjuk mérni, hogy milyen a minőségük.
 • Cipő: Régen a cipők több generációt is kiszolgáltak, mert elég erősek, tisztíthatóak és javíthatóak voltak. Törekedjünk erre. A műanyag cipők is lehetnek időtállóak, figyeljünk a garanciára.
 • Jótállás, garancia : kérdezzünk rá, nézzük meg hol van felírva, pecsételtessünk ha kell. Az igazoló papírokat gyűjtsük egy dobozba/füzetbe, hogy kikereshető legyen akár egy évvel utána is.
 • A rendszeres és kíméletes tisztítás fontos. Ha túl erős a mosás, gyorsabban kopik, ha gyenge, akkor "büdi" marad. Az áztatás kíméletes. Ha csak egy foltról van szó, akkor azt kezeljük előtte, és utána választhatunk kímélőbb mosási módot/programot.
 • Vasalás helyett/előtt még nedvesen akasszuk ki a ruhákat, így saját súlyuknál fogva kisimulnak. A nagyobb gyűrődéseket meghúzogatva hatékonyabbá tesszük ezt a "hideg vasalás" folyamatot.
 • szabó, varró ismerős megbízása nem luxus a bevált vagy majdnem jó ruha alakításához, javításához.

Ruhák az elfoglaltságok szerint[]

Írjuk össze, hogy heti/havi lebontásban milyen tevékenységeket végzünk, és így kapunk egy listát, amit sorrendbe tehetünk időtartam szerint: Pl. Irodai munka, házimunka, kertészkedés, szerelés, vezetés, alvás, stb. A gyakori élethelyzeteinkhez válasszunk odaillő ruhákat, amiket ott szívesen viselünk.

Az elfoglaltságok szerint keressük az egyedi szempontokat amikre oda kell figyelnünk, pl. a Szereléshez praktikus nagy zsebek más esetekben nem hasznosak. A fentiek alapján meghatározhatjuk azokat a ruhákat, amiket gyakran és szívesen hordunk.

Felesleges ruhák[]

A felesleges ruhákat 3 fokozatban válogathatjuk:

 1. Melyek azok a ruhák amiket nem vettünk fel az előző két évben? Ugye ezek csak a helyet foglalják, más jobban használná?
 2. Melyek azok a ruhák, amiknél nem tudunk olyan konkrét helyzetet megnevezni, ahol a következő 365 napban azt szívesen viselnénk?
 3. Ha még mindig gyanúsan sok ruhánk van, a fogason forgassuk a kampóikat hátrafelé, a többit tegyük félre (utazóbőrönd, nejlonzsák, másik szekrény). Amit használunk, vegyük előre, a fogasát viselés után forgassuk úgy, hogy könnyen felvehessük újra. >>> Fél év, egy év után láthatjuk hogy mik az ok a ruhák, amiket tényleg viselünk, és mik azok, amik nélkülözhetőek.


Ha abban a helyzetben vagyunk, hogy olyan ruhadarabok vannak nálunk, amiket nem viselünk, akkor vigyük olyan helyre, ahol hasznukat látják.

Ruhatár kialakítása[]

Mekkora_az_ideális_polctávolsága_a_szekrényeknél?

Mekkora az ideális polctávolsága a szekrényeknél?

Beépített szekrény méretei

Válasszuk 2-3 felé a ruhakészletet évszakok szerint, Nyári / Átmeneti / Téli. Ebből 1-2 mindig legyen tisztán, pormentesen (akár vákuumosan becsomagolva) és elpakolva szem elől egy tárolóba vagy szekrénybe.

Helykihasználás szempontjából sorrend:

 • Hagyományos szekrény: a minőségi bútorok esztétikusak, és örök életűek lehetnek. Szállításuk körülményes, de teherbíróak, és rokonoktól akár ingyen is hozzájuk lehet jutni.
 • Moduláris szekrény: Nagy előnye hogy legkönnyebben szállítható, nagyjából testre/ helységre alakítható. Minősége és terhelhetősége változó, előfordul hogy nagyon gyenge.
 • Beépített szekrény: Nagy előnye az optimális helykihasználás, de fontos az előzetes, részletes tervezés.

További, részletesebb írások a témában[]