Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement
Microker Profil-01

A Microker egy térképes keresővel ellátott magyar termelői adatbázis szoftver, itt található:

microker.hu

Facebook: https://www.facebook.com/Microker

Aggaszt, hogy nem tudod, honnan származik az étel, amit megeszünk? Hogy kik és milyen körülmények között termelték meg, milyen és mennyi vegyszerrel kezelték? Hogy mennyit utazott? Hogy mennyire tiszta, biztonságos? Zavar, hogy egyre kisebb a választék, s hogy egyre kevesebb helyi és magyar termék kapható a boltokban és a piacokon? Hogy közben a környékeden talán már nincs is termelő, s ahol korábban gyönyörű legelők voltak, ott most gazos-bozótos uralja, vagy épp lakóparkok, csiricsáré nyaralók foglalják el a tájat?

Vásárlóként óriási szerepünk van abban, hogy ezekre a kérdésekre megnyugtató válaszokat, megoldásokat találjunk. Mi döntünk, hogy mi kerül asztalunkra, de pénzünkkel, vásárlási szokásainkkal azt is befolyásoljuk, hogy egyáltalán mi kerülhet oda. Hogy lesz-e holnapután megfelelő választék, valós választási lehetőség. Hogy lesznek-e a hagyományos tájformákat és változatosságot, sajátos ízeket, kiváló minőséget fenntartó és továbbörökítő családi gazdaságok. Hogy megérje földet művelni, állatokat tartani kisebb méretekben, fenntartható léptékben is. Hogy ne legyenek sem a termelők, sem a vásárlók szélsőségesen kiszolgáltatva az ipari méretű, alacsony felvásárlási árakkal és hatalmas haszonkulcsokkal dolgozó, központosított, a helyi közösségekkel mit sem törődő élelmiszer-hálózatoknak. Hogy legyen hazai méltányos kereskedelem is.

A közvetlen értékesítés erre kínál megoldást. A lokalizációnak számos alternatívája létezik, amely a lehető legrövidebb úton juttatja a gazdák termékeit a fogyasztókhoz. Az értékesítési lánc rövidre szabásával a termelők jobb áron tudják termékeiket értékesíteni, míg a fogyasztók jobb áron juthatnak ezekhez. Tartós kapcsolat esetén a termelők könnyebben tudnak tervezni, s kevésbé vannak kiszolgáltatva a piac szeszélyeinek. De azzal, hogy hosszú távú, adott esetben személyes ismeretségre is épülő gazdasági kapcsolat alakul ki, nagyobb tere van a személyes igények érvényesítésének is. Nemcsak, hogy különlegesebb, egyedibb termékekhez lehet hozzájutni az átlagnál kedvezőbb áron, de ez lehet az alapja a valódi élelmiszer-biztonságnak is.

Microker_-_térképes_termelő-_és_kézműveskereső

Microker - térképes termelő- és kézműveskereső

A Microker internetes térképes kereső adatbázisát azoknak ajánljuk, akik valami mást keresnek. Arra bátorítunk mindenkit, értékelje újra vásárlási szokásait, keressen közvetlen kapcsolatot a helyi, szűkebb s tágabb környezetében élő termelőkkel. Lépjen érdekszövetségre velük, hisz míg az egyik félnek biztos piacra, a másiknak “tiszta forrásra” van szüksége. A helyi termékekkel mindenki jól jár: a vásárló, a termelő, a közösség és a környezet is, a közösségi agrárgazdaság kölcsönös előnyei alapján.

Ha közvetlen kapcsolatot keresünk termelőkkel, fel kell mérni, milyen termelői kör és milyen kínálat van elérhető közelségben lakóhelyünkhöz.

Ebben segít a Microker térképes keresővel ellátott termelői adatbázisa:

microker.hu
Advertisement