Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Miért szeretik a sportolók az övvizsgákat, avagy a „do" ázsiai, európai szubkulturális gyökerei.

Budapest, 2018. 09. 15.

Szerkesztette:

Horváth László szabadidősporti judo szakedző

Közreműködő munkatárs: Kerekes László tanár – szabadidősporti judo edző

Az övvizsgák szerepe.[]

„Életút” szerepgyakorlatok.[]

Az ázsiai „mesebeli próbák” jelképrendszere.[]

  • A „Bíró János” című magyar népmese a csodakardok erejéről szól. A fiú által hazahazahozott, még gyenge csodakard összetörik – jelképezve a még fejlődésre szoruló tudást – ezért az apa újra küldi fiát kardot készíteni (tovább tanulni). A törhetetlen kardnál már elismeri a fia tudását, erejét. Az ólom, ezüst, arany ruha (páncél) és ló - a vágyakat kiszolgáló külső, belső tulajdonságok és erők, fokozatosan az ösztönélet fölé emelkedő szintjeit jelképezi - sikeres élet érdekében. A mesebeli keszkenő és királylány elnyerése – birtokot, partnerszerzést jelképez. „Hamupipőke” apja (más mesékben az öreg rőzsehordó) a három dióból kipattanó réz, ezüst, arany ruha átadásával jelképezi az időskori tapasztalat, varázslatos tudásának átadását.

Tanuló fokozatok a „keskeny ösvényen” – önző úton:[]

Mesterfokozat a „széles ösvényen” - önzetlen úton (japánul do):[]

A sportversenyeken a bronz, ezüst és aranyérem jelentése[]

  • A sportversenyeken a bronz, ezüst és aranyérem szintén a - kiválasztódáson alapuló - elért eredményt és tudást jelképezi. Az övvizsga emelkedő fokozatainak „gyémánt” ismerete (mozgás és szellem harmóniája, erkölcsi út), már nem csak mások, hanem önmagunk legyőzését is tanítja, emberi fejlődésünk és embertársaink védelmének érdekében. "Aki másokat megismer, - az tanult, aki magát megismeri - az bölcs. „Aki másokat legyőz - az erős, - aki önmagát legyőzi - az hatalmas.” (Lao-ce idézet)
    • A Human Vital Judo (szabadidő küzdősport) és a hozzá tartozó Vital Do (judo bázisú gyermekönvédelem) övvizsga jelképrendszere az ősi mesekultúra tanítását követi. A tanulást a határtalan égboltról jövő, ártó és segítő napsugarak ismerete jelképezi. A vágyakon alapuló önvédelmi életismeretek csírázó tavaszának, életerős nyarának, érett őszének, elmélyült telének színe jelzi a tanulófokozatok tudásértékét. A jelképrendszer szerint  a fekete (mesterfokozat) övszín  a világűrt jelenti, ahol az ismereteket kutatva, fejlesztve - az emberi kultúra fejlődésének szikráját viszi az övfokozat tulajdonosa, dacolva a végtelen sötétséggel (kegyetlenül önző, ösztönös vágyakkal).

Elméleti felkészültség és személyiségfejlesztés életkorcsoportok alapján.[]

Tanuló fokozatok:

Mesterfokozat:

Technikai felkészültség:[]

  • A Human Vital Judo (szabadidő küzdősport) és Vital Do (gyermekönvédelem) övvizsga életkorcsoportos iskolagyakorlatai a testi önvédelmet szolgálják.

Összegzés:[]

Az judo emberi kultúra tanítása, kiemelkedő sportpedagógiai cél[]

Advertisement