Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A műanyaghulladék hőlebontással átalakítható dízelolaj jellegű üzemanyaggá.

műanyag kémiai lebontása ábra

műanyag kémiai lebontása

A Polietilén 85-140 Celsius körül megolvad, majd hőlebomlása 290°C-nál kezdődik.

Gyakorlati megvalósítások[]

OMV Újraolaj (reoil)[]

Többek között úgy kell 400 °C fok fölé hevíteni a visszagyűjtött hulladékot, hogy az újrafeldolgozás számára értékes hosszú láncú molekulák nem menjenek tönkre. Ezt a folyamatot a kutatások során fellelt különféle oldószerek használatával támogatják, amelyek abban is segítenek, hogy a hevítést stabilan moderálják a mérnökök. Óránként 100 kilogramm hulladékot képes feldolgozni, amelyből akár 100 liter szintetikus nyersolajat képes előállítani. Azt szeretnék elérni, hogy az újabb egység már óránként 2000 kilogramm műanyaghulladék feldolgozására képes legyen.

Mikrohullámú műanyaglebontás[]

A GRC által megvalósított technika kulcsa egy gép, ami 1200 különböző frekvencián képes a mikrohullámú tartományon belül hatást gyakorolni egyes szénhidrogén anyagokra. Ha az anyagot kitesszük a megfelelő hullámhossznak, a műanyagokat és gumikat alkotó szénhidrogének molekuláik felszabadításával lebomlanak dízelolajra és gyúlékony gázra. A Hawk-10 nevet viselő gép kisebb változatai pont úgy néznek ki, mint egy ipari mikrohullámú sütő néhány alkatrésszel kiegészítve, a nagyobb változatok viszont inkább egy betonkeverőre emlékeztetnek.

Hidrogén műanyagból[]

Először apró darabokra törték össze a műanyagot egy turmixszal, majd vas-oxid és alumínium-oxid katalizátorokat adagoltak hozzá. Amint ezt a keveréket egy mikrohullámú sütőbe helyezték és felforrósították, a katalizátoroknak köszönhetően a műanyagból hidrogén szabadult fel gáz formájában.

Mindössze néhány másodperc leforgása alatt a műanyagban található hidrogéngáz 97 százalékát sikerült kivonniuk, és lényegében csak széntartalmú nanocsövecskék maradtak vissza a reakció után. Mivel főként a katalizátorok vették fel a hőt, ezért kevesebb energia kellett ahhoz, hogy végbemenjen a folyamat. Jelenleg 300 gramm műanyag hulladékot tudtak az új technológiával hidrogénné alakítani.

Magyar műanyaglebontó üzemek[]


https://alternativgazdasag.wikia.org/wiki/Műanyagszemetből_üzemanyag

Adóteher[]

Ahogy a hulladékból üzemanyag lesz, az – függetlenül az eredetétől – jövedékiadó-kötelessé válik, ami csökkenti a termelés jövedelmezőségét, és növeli a beruházások megtérülési idejét. Az EU-ban eddig csupán a növényi alapanyagú biodízelek kaphattak jövedékiadó-kedvezményt, s emiatt a plasztikdízel-üzemek csak ott lehetnek életképesek, ahol valamilyen formában támogatják a beruházást vagy (a feldolgozott hulladék arányában) a működtetést. Annak ugyanakkor elvileg nem lenne akadálya, hogy Magyarország, vagy egy másik uniós tagállam kezdeményezze a biodízel-kedvezmények kiterjesztését a műanyagból gyártott üzemanyagokra.

Források, kapcsolódó oldalak[]

Advertisement