Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Gondolkodj Globálisan, cselekedj lokálisan! - ugye már mindenki hallotta ezt a mondást? a Globalizációt mindenki ismeri, itt az ideje hogy a gazdasági lokalizációval is foglalkozzunk.

A lokalizáció közgazdaságtana arra a statisztikailag bizonyítható tényre épül, hogy az emberi szükségletek túlnyomó része helyileg gazdaságosan kielégíthető.

A lokalizáció nem a mai globális gazdasági rendszer lerombolását, hanem annak fokozatos, de gyökeres átalakítását jelenti. A kijelentések szintjén még a Világbank, az EU és a felelősebben viselkedő multik is egyetértenek abban, hogy a globális gazdaság játékszabályait szigorítani kell. Ez pedig nem jelenthet mást, mint a spekulatív tőkemozgások csillapítását, és a tevékenységüket a szociális és környezeti kizsákmányolásra, az elnyomó rezsimekkel való együttműködésre és a helyi lakosok érdekeinek semmibevételére alapozó multik megrendszabályozását. A lokalizáció azonban a mai folyamatok kiigazításánál többet: éles irányváltást jelent, egy olyan új gazdaságszerveződési módot, amelyben a társadalmi és ökológiai szempontok fontosabbak a piaci terjeszkedésnél és a profitnál. A globális gazdaság jelenlegi "hatékonysága" ugyanis nagyrészt nem társadalmi, hanem vállalati szintű többlethasznot hoz: elsősorban a szociális és környezeti költségekkel való spórolás (a költségek kitolása) teszi kifizetődővé a térben "szétterülő" termelést és a távolsági szállításokat.

Cartoon-house-vector

Amikor tudod, hogy a közelben megtalálhatsz minden fontosat.

A lokalizáció kitűnő definícióját adja Lóránt Károly közgazdász (Amiről Ricardo nem így álmodott című cikkében):

"A lokalizáció alapvetően a hatalomelosztás megváltoztatását, a döntési jogkörök áthelyezését jelenti a nem választott transznacionális vállalatoktól, nemzetközi szervezetektől a demokratikusan választott helyi közösségekhez. A "lokális" vagy "helyi" jelző konkrét kérdésektől függően jelentheti a nemzetállamot, a nemzetállam valamely részét vagy földrajzilag összekapcsolódó nemzetállamok régióját. A lokalizáció közgazdaságtana arra a statisztikailag bizonyítható tényre épül, hogy az emberi szükségletek túlnyomó része helyileg, önellátással gazdaságosan kielégíthető."

Ideális esetben faluközösségek szintjén megvalósítható a teljes önellátás.

Gyakorlati példák[]

Kapcsolódó írások[]

Advertisement