Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Linux operációs rendszer egy korlátlanul szabadon felhasználható szoftverek legismertebbje, az ajándék gazdaság legelterjedtebb példája.

A fejlesztését egy nemzetközi munkacsoport végzi, melynek munkájába bárki bekapcsolódhat mivel az alapprogram és eredeti kódok bárki számára hozzáférhetőek.

Gyakorlati alkalmazásai[]

  • Android: érintőképernyős mobil eszközökre optimalizált Linux változat, melyet a Google tulajdonában lévő Android csoport fejleszt. 2005-ben indult a munka, az első változata 2008-ban készült el. Gyakorlatban 2010-ben a 2.1-es változat volt hozzáférhető a Nexus One készülékkel.
  • Ubuntu Otthoni használatra, asztali vagy laptop számítógépre optimalizált változat. Egyszerű kezelhetősége, a magyar nyelvű felület, szoftver letöltési felület a legnépszerűbb változattá tette a családok számára. Részletek: http://ubuntu.hu/ismerteto
  • Kubuntu Régi számítógépekre kifejlesztett ingyenes operációs program. Mivel nem tartalmaz ritkán használt különleges funkciókat, emiatt gyors és kis helyet foglal. Rendszer követelmények: 1 GHz processzor, 1 GB ram, 5 GB háttértár. részletek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kubuntu
Advertisement