Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

LEAN veszteség minimalizálás és tartalom maximalizálás a vállalkozói ismeretek része. Egyelemű áramlást jelent. Előnye, hogy nincsen olyan időpont, amikor nem hasznos dolog történik vagy nem hasznos tevékenység folyik. Feladat orientált szemlélet.

Oka és eleme a változás, fejlődés, melyek okozzák az eltéréseket az eredeti tervtől. Oka hogy a világunk nagyon gyorsan változik, fejlődik a technika, a tudás. Olyan mértékben hogy 2-3 év már beláthatatlan a technikában és a tervezésben. VUCA jelentése a LEAN-ben: Mozgás, bizonytalanság, bonyolultság-összetettség, két- vagy többértelműség.

Jó ha tudunk megfelelően rugalmasak lenni és alkalmazkodni a változásokhoz. Mindenki mikor munkát végez folyamatokban, lépésekben, módszertanban gondolkodik még ha ennek nincsen is tudatában. Kellenek az előrejelzések, az elfogadás, az újdonság hatására történő kísérletezések. Változások miatt kellenek az átalakítások, fejlesztések (értékteremtés).

Egy (munka)folyamatban például pozitívum lehet: könnyen hozzáférhető adatbázis, egyértelmű szabályok megléte. Megfelelő tanulási minták, példák, megfelelő határidők meghozatala és azok betartása, egyéni tapasztalatok valamint tapasztalat és információcsere a felek között. Negatívum lehet az érdektelenség, a nemtörődömség, az időhúzás (ráérősség vagy "ping-pongozás"), túl lassú folyamatok.

A LEAN jellemzői:

- hosszú távú döntések előnyben részesítése

- problémák feltárása

- tartalék teremtés vagy termelés megelőzése (húzórendszer kialakítása)

- egyenletes, ritmusos tevékenység

- problémamegoldás

- szabványok megléte, használata

- vizuális kontroll

- megbízható igazolt technológia

- vezetők kinevelése

- jó lojális csapat

- partnerek tisztelete

- saját szemmel látni és megérteni a dolgokat, folyamatokat, hibákat, problémákat

- döntéshozatalnál minden lehetőség figyelembe vétele (gyors változás bevezetés)

- folyamatosan tanuló szervezet, állandó tökéletesítés

Költségcsökkentés is eleme, érték és ügyfélközpontú gondolkodásmód. Gyorsaság, hatékonyság és jogszerűség is jellemzi. Értékmátrix létrehozása javasolt. Az IDŐ = ENERGIA. Értéklánc elemzéssel javíthatunk a hibás (problémás) működésű helyzeten, valamint a bürokrácia csökkentésével.

Lehetséges Veszteségek munka során:

- anyagmozgatásból eredő

- készletben rejlő (pl. sérülés, elveszítés)

- mozdulatokban lévő (felesleges mozgás)

- várakozás (nem hasznos idő)

- túltermelés, ping-pongozás, (ami azt jelenti hogy ide-oda tologatunk egy elintézendő ügyet, halogatunk)

- felesleges tevékenység végzése (szöszölés, időhúzás)

- javítás

- ki nem használt lehetőség

- hozzá nem értés

Advertisement