Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Kiútprogram a Grameen Bank - szegények bankja modell alapján alapján megvalósított vállalkozói mikrohitelező program.


"A Kiútprogram előkészülete során kiderült, hogy egyes jogszabályok súlyosan akadályozzák az öngondoskodóvá válást, és megkülönböztetnek a különböző foglalkoztatási formák között" - nyilatkozta korábban a Nol.hu-nak Molnár György, a Kiútprogram Zrt. igazgatóságának tagja.

A program első 2 évében európai uniós pályázati programként működött. "A korábban tervezett 400 helyett 141 hitelt tud kihelyezni a szegények vállalkozását segítő kísérleti program: a Kiútprogram keretében összesen 71,5 millió forint szociális mikrohitelt helyeznek ki júliusig fedezet nélkül" - írta akkor a Világgazdaság.2013 óta kizárólag magánadományozók finanszírozzák a programot. Évente 60-100 mélyszegénységben élő család tudja a Kiútprogram segítségével saját munkájával jelentős arányban növelni éves bevételét, és megtapasztalni, hogy bizalmat kapnak, mikrohitelben és mentorálásban kifejeződő bizalmat.

2012-ben Molnár György, a Kiútprogram igazgatósági tagja, akkor a Magyar Tudományos Akadémia kutatója elmondta, hogy a modell nem hasonlítható össze a szokásos, fedezet mellett nyújtott kisvállalkozói hitelezéssel, ám nemzetgazdasági szinten hatékony munkahelyteremtő program lehet, üzemszerű működtetése nem kerülne többe, mint a közfoglalkoztatás, ám azzal ellentétben új munkahelyeket teremt. 2021-re az addigi évek tapasztalatai alapján kiderült, hogy a program olcsóbb és hatékonyabb munkahelyteremtő program a közmunkaprogramnál.

2023-ban a Kiútprogram 4 tevékenységet végez annak érdekében, hogy a mélyszegénységben élők saját munkájukból jussanak pluszbevételhez: 1. Az ügyfelek uborkáznak - ehhez kapnak mikrohitelt és mentorálást. 2. Az ügyfelek egy része kistermelőként uborkát is savanyít a saját maga által termelt uborkából a Kiútprogram mentorálása és ellenőrzése mellett, a Kiútprogram az értékesítésben is segítséget nyújt. 3. Mikrohitelezéssel és mentorálással bármilyen életképes vállalkozási ötlet megvalósítását támogatja a program. 4. Nagyecsed, Mátészalka környékén mentorálással segítenek gyári munkához jutni a szakképzetlen és munkakeresésben járatlan ügyfeleknek.


Források[]

Advertisement