Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Kender sokoldalú növény. Textilipari alapanyagként és drogként ismerik, de olaja egészséges, jó fehérjeforrás, és akár kenderbeton is készíthető belőle.

A kenderről[]

A_kendertermesztés_lehetőségei_Magyarországon

A kendertermesztés lehetőségei Magyarországon

A kender növény egykoron oly fontos volt, és Magyarország kiemelkedő termelőnek számított világszinten, olcsó, környezetbarát, hatékony építőanyagot biztosíthat. A kendert könnyű termeszteni, igénytelen a talaj minőségére és négy hónapon belül le is lehet aratni a termést. E több ezer évig fontos ipari növényt az 1990-es évek elején fedezték fel újra külföldön. A gyorsan növő növény (a bambusz után a második leggyorsabban), mely nem igényel vegyszeres kezelést, illetve könnyen és gazdaságosan termeszthető. Egyetlen hektár ipari kender elegendő egy átlagos családi ház felépítésére.

A kenderolaj[]

A kender, vagyis marihuána, vagy az abból egyszerű kivonással készült termék esetén az összetétel (némileg) nemesítéssel befolyásolható: újabban elterjedten kenderolaj előállítására használt, CBD-ben dús, THC-ban szegény változatok.

A kannabikromén (CBC) gyulladáscsökkentő hatása miatt ismert. A kannabigerol (CBG) hatásait, amely sok kendermintában jelentős mennyiségben van jelen, alig ismerjük – és ugyanez a helyzet azzal a több mint 100 kannabinoiddal (kender hatóanyaggal), amelyet eddig kimutattak a növényből. Ezek szerkezetileg rokon vegyületek, hatásaik részben hasonlóak, de esetenként nagyon is eltérőek lehetnek. Ha részleteiben sikerül megismerni egy vegyület hatásait, akkor az tiszta formában gyógyszerként forgalomba kerülhet – amint az a THC esetén meg is történt.

Táplálék: a kendermag és lisztje[]

A kendermagnak jelentős a foszfor, kalcium-, magnézium-, vas-, illetve cinktartalma, emellett húszféle aminosavat tudhat magáénak, beleértve az összes esszenciális aminosavat. Éppen ideális, azaz 1:3 arányban tartalmaz a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen védő omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A chia maghoz hasonlóan bővelkedik vízben nem oldódó rostokban, így megszüntetik a székrekedést. Rostjai révén teltségérzetet okoz, ezért támogatja a fogyást, fehérje- és aminosav tartalma megszünteti az éhségérzetet. Részletek:Magosbolt: kendermag Ezért legyen otthon kendermagliszt

Magyar példák[]

Források, további olvasnivaló[]

Advertisement