Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Alternatív gazdaságban használható kapcsolattartási lehetőségek. közösségek építéséhez. Ha ennek a portálnak a szerkesztőivel szeretnéd felvenni a kapcsolatot, akkor látogass el a Közösségi oldalunkra!

Személyes, valós kapcsolattartás[]

A szomszédság az a lakóegység méret, ahol 10 perc alatt (1 kilométer távolság) akárkinek a lakásához/házához gyalog oda tudunk menni. Ez családi házas környezetben kb. 1000 házat jelent, Lakótelepi környezetben akár 80 ezer embert (Kispest átlagos népsűrűsége alapján).

Kerékpár[]

Egy kerékpárral a kapcsolattartás és csomagok szállítása nagyban egyszerűsödik, hisz a hatótávolság a szállítható küldemény tekintetében is legalább dupla mennyiséggel számolhatunk.

Teamwork puzzle

A hatékonyszervezetnél a kommunikáció minősége lényeges.

Internet[]

Az internetnek az az előnye hogy sok ingyenes szolgáltatása van, a kapcsolódásért kell fizetni. Hátránya, hogy elég drága készülék kell hozzá, aminek a kezelése is általában összetett.

Virtuális kapcsolattartás[]

Egyre több mobil alkalmazás és internetes felület segíti a résztvevők munkáját. Külön oldalon lettek összegyűjtve a szoftverek melyekkel az Interneten nyilvántartásokat és kapcsolati asszisztenciát is meglehet megvalósítani.

Email[]

Teesu logo

Szintén ingyenes,közösségi oldal

Nyitott közösségi oldalak[]

Ezek lehetnek általános társalkodásra szolgáló, vagy valamilyen tematikus felületek. Legismertebb példa a Facebook közösségi oldal, de sok más ingyenes oldal is létezik.

Részletek a Szoftverek cikkben!

Mobiltelefon[]

A hagyományos telefonhívás, és az SMS egyre inkább a háttérbe szorul, az akciók koordinálása és gyors tájékozódás elősegítésében van jelentősége. Internetes adatkapcsolat hiányában is működik.

Mobil flotta[]

Vagyis csoportos előfizetés, ahol a csoporton belül ingyenesen lehet telefonálni, és kifelé is kedvezménnyel.

Postai levelezéses kapcsolat[]

Régebben volt inkább használatosabb, viszont nem volt rossz szokás, saját kézzel írott eredeti levelek. Sőt régebben csak ez volt, mikor még internet nem létezett. (Kb. 50 -100 évvel ezelőtt) Mostanában az e-mail váltotta fel ezt a kapcsolattartási formát, bár bíróságokon, hivatalokban kötelező kapcsolattartási elemnek számít a mai napig is. Pl. Határozathozatal eredményét, hivatalos okiratokat postai úton is kézbesítenek, vagy legalábbis kell lennie kinyomtatott papír formátumnak is az iratokból, illetve saját kezű aláírásnak lenni rajta, hitelesség és eredetiség igazolása miatt is. (Ahol fontos a hiteles visszakereshetőség eredményessége is)

Csoportos kapcsolattartás[]

Más néven Hírlevél, újság, marketing, reklám. A marketing is egy külön lapon szerepel.

Advertisement