Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

József Róbert: Kaláka körök (LETS)

Internetes forrás: ad-kap-tar
Wikia lap: AD-KAP-TÁR

Az emberek többsége időnként különféle szívességeket tesz ismerőseinek, amelyet később visszakap. Vidéken ma is létezik a kaláka, amelyben szomszédok, rokonok, barátok összeállnak, hogy segítsenek valakinek szőlőt szüretelni, kukoricát törni vagy akár házat építeni, számítva, hogy a megsegített majd viszonozza, ha hasonlóra lesz szükség. Velünk is többször megtörtént, hogy nem volt otthon elég liszt a vasárnapi süteményhez. Cserébe vittünk süteményt és később a lisztet is visszaadtuk segítőnknek. Édesanyám mostanában mesélte, hogy tojástért cserél mézet, ezt használja cukor helyett még a reggeli kávéba is. Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert nemcsak a boltban kapható fehér cukor az egyetlen édesítőszer.

Keressünk alternatívákat, ha elég figyelmesek vagyunk, a boltig sem kell elmennünk! A hagyományos kaláka hátránya viszont, hogy többnyire egyféle cserére/szolgáltatásra és a két résztvevő miatt leginkább oda-vissza cserére, segítségre korlátozódik. Többnyire egymáshoz közel lakó, vagy munkahelyük miatt egymást ismerő emberek között működik. Elsőként tehát a barátság egyben a (bizalmi tőke) alakul ki, utána pedig kezdődhet a kaláka.

Másik nehézsége a közvetlen árucsere problémája: mert lehet, hogy Laci bácsiék krumplit tudnak felajánlani Áginak a hajvágásért, de neki inkább tojásra lenne szüksége. Viszont ha cserénkbe bevonunk még néhány embert, akkor kiderül, hogy a szomszéd utcában élő anyukám tud Áginak tojást adni, ő már el is fogadja Laci bácsiéktól a krumplit. Minél nagyobb a kör, annál rugalmasabb lesz és növekszik a csere esélye. Egy ilyen kört azonban már tudatosan kell építeni, az igényeket és a felkínált lehetőségeket összhangba hozni. Ez a cserepiac!

A LETS rendszere, a kaláka kör is hasonlóan működik. A kétoldalú cserét kibővíti, cserekört, hálózatot hoz létre. 1983-ban, Kanadában indult az első un. LETS rendszer,

A LETS rövidítés sokféle jelentéssel bír. Eredetileg Local Employement and Trading System (helyi foglalkoztatási és kereskedelmi rendszer), de használják Local Energy Transfer System, és méginkább Local Exchange Trading Scheme (helyi cserekereskedelmi rendszer) jelentéssel. A lényeg nem az elnevezés, hanem a módszer.

amit az érthetőség kedvéért nevezhetünk kaláka körnek. 83 óta 5-10 ezer kaláka kör jött létre szerte a világon. A legnagyobb ilyen jellegű rendszer a Blue Mountains (Kék Hegyek) az ausztráliai Új-Dél-Walesben, több mint 2000 tagot számlál, de egy átlagos kaláka körnek néhány száz tagja van. Nagy-Britanniában a 90-es években mintegy 400 LETS közösség jött létre, együttműködésüket a LETSlink nevû országos hálózat segíti. De találhatunk erre példát Argentínában is. Az internet ebben segítségünkre lehet, hatalmas faliújságként információt szerezve, de itt legfontosabb a személyes részvétel. Nagyon sok helyen a városi és térségi önkormányzatok is támogatják a kaláka körök létrejöttét. Ma már szinte az összes Nyugat-európai országban mûködnek kaláka körök. Franciaországban a SEL hálózatban mintegy 150 közösség jött létre az elmúlt két évben, míg a német nyelvterületen Talentumkreise ill. Tauschkreise néven terjedt el a rendszer. Kelet- és Közép Európában tudomásunk szerint egyelőre csak Magyarországon van működő LETS vagy kaláka rendszer, de a hollandiai Aktie Strohalm közreműködésével éppen alakulóban van egy európai LETSlink hálózat, amelynek egyik fő célja, hogy térségünkben is előmozdítsa a kaláka körök kialakulását.

Hogyan működhet a kaláka kör?[]

Elsőként kaláka kör tagjai felsorolják, hogy milyen dolgokra, szolgáltatásokra van szükségük, és azt címükkel, telefonszámukkal együtt közzéteszik egy hírlevélben, vagy személyes találkozón megbeszélik egymással. A kaláka kör olyan embereket is összehoz, akik egyébként nem ismernék meg egymást, vagy nem tudták, hogy a másik milyen képességekkel, tárgyakkal rendelkezik. Személy szerint nekünk szükségünk lenne, némi redőnyszerelésre, egy nagyobb méretű lámpaernyőre lehetőleg papírból, hogy festhessünk rá. Sőt ha valaki utazik Mezőtúr felé, egy nagyobb méretű csomagtartó kapacitására is a szállításhoz. Sőt nagyon jó lenne egy informatikus segítsége, aki ért a linuxhoz is, vagy egy varrni tudó segítsége. Cserébe, sokféle könyv, egy PIII-as 800-as számítógépünk, rengeteg régi film videón és többtucatnyi CD és DVD. Fel tudjuk cserébe ajánlani bojler leengedését, szövegjavítást, dolgozatíráshoz vagy bútorpakolásban segítséget. Egy régi fotelt, egy orvosi vas vizsgálóágyat! Az igényeket izgalmas egyeztetni és lehetséges. A felajánlásokat lehet konkrétan a cserepiacon is egyeztetni és lebonyolítani. A hétköznapokban inkább dolgozunk, és pénzünkért szolgáltatásokat veszünk. Ezen azonban folyamatosan veszítünk, pontosan a saját munkánkba épített haszon által és a rengeteg bekapcsolt közvetítő miatt. Sokszor pedig akkor is szükségünk van dolgokra, szolgáltatásokra, amikor nincs elég pénzünk.

Egy csere sokkal kedvezőbb lehet. Ha azonban még így sem tudunk egymással cserélni, könnyen meglehet, akkor szükségessé válik egy közvetítő (eszköz), amit mi magunk határozunk meg, mi legyen. Ez a mi esetünkben a csekk, amin a konkrét összegeket feltüntetjük, és csereszközként elfogadhatjuk. Ez egyfajta belső pénz! A legutóbbi cserpiac alkalmával közel 80 ezer forint értékű tárgy cserélt gazdát. Pénz nélkül, csomagolás nélkül, egyben szemétgyártás nélkül és rengeteg régi tárgy kidobása nélkül. Ami nekünk felesleges, az másnak érték lehet.

Az üzletkötés úgy jöhet létre, hogy a két fél a hírlevél alapján találkozik, a lehető leghagyományosabb módon megalkuszik a szolgáltatásról vagy dologról, de az értéket nem a szokványos módon pénzben, hanem az egyeztetett - helyi fizetőeszközben (pl.:csekk) egyenlítik ki. A kaláka körben használt fizetőeszköz nem megfogható pénz, nem több mint információ. Az összeg csak könyvelési tételként jön létre, a vevőnél terhelésként, az eladónál jóváírásként.

A kaláka körben nem létezik adósság; mínuszban lenni pedig csak annyit jelent, hogy cserébe az illetőnek a jövőben valamikor több dolgot, vagy bizonyos órányi munkát kell elvégeznie a közösség számára.

A fizetőeszköz csak azt a célt szolgálja, hogy elősegítse az emberek közti erősebbé váló kapcsolatot. A kezdeményezés non-profit jellegű, így a tagok főként munkával csak az adminisztrációs költségeket és a hírlevél előállítási költségét váltják ki.

A Kaláka rendszernek előnye: elősegíti, hogy az emberek olyan dolgokra is szert tegyenek, amikre ugyan szükségük van, de egyébként nem engedhetnék meg maguknak, egyben sokkal személyesebb valamint mindenki számára biztosítja szaktudásának fejlesztését vagy megtartását; közösségi kapcsolatokat alakít ki, megmutatja az embereknek, hogy a bennük rejlő képességeknek igenis sokkal nagyobb értéke van. Így hó végén is meg lehet csináltatni a dolgokat! Tényleg, ért valaki a redőnyökhöz?

Hazai tapasztalatok[]

Hazánkban 1992 végén vált szélesebb körben ismertté a LETS vagy Kaláka gondolata. Néhány lelkes csoport az ökofalu-mozgalomból 1993 februárjában Szívesség Bank Találkozót szervezett Drávafokon, hogy megvitassa a kaláka körök hazai elterjesztésének lehetőségeit.

Jó példa előttünk: az 1996-ban Bernhard Oberrauch kezdeményezésére megalakult a Talentum Kör, amely nagy lendületet kapott az 1997-ben Máriabesnyőn konferencia keretében. Azóta több mint százan léptek be a főleg Budapesten és vonzáskörzetében működő Talentum Körbe.

Ehhez a kezdeményezéshez hasonlóan szervez a Társadalmi Fórum cserepiacot Zuglóban, ahova számtalan szervezet képviselőjét is meghívtuk, hogy minél nagyobb körben megvitatott koncepciót vigyünk tovább. A Társadalmi Fórum célja, hogy minél többen ismerjék meg a módszert és egyre több ember, találjon értékes csere és egyben értékálló közösséget.

Új szituációba (döntéshozó) helyzetbe kerülünk, és így egy rendszer építésével, de ennek számtalan előnyét élvezhetjük azáltal, hogy mi magunk programozzuk az egészet. Egy esetleges pénzügyi probléma semmiben nem érinti a közösséget. A Kaláka kör kiépülésével pedig egyre több fizikai pénzt megspórolhatunk és válthatunk ki kötelezően megfizetendő árut és szolgáltatást, szert téve személyes barátságokra és igazi, hozzánk közel álló bútordarabokra.

Advertisement