Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A közautó (car sharing) újradefiniálja a mobilitást és az autóhasználat szabadságát, és az egyénre szabott közösségi közlekedés lehetőségét nyújtja. A közautó rugalmas és megfizethető alternatíva a városi közlekedésben a buszok és taxi között. A városban a rövid távolságok miatt az elektromos autó, vagy egyéb kísérleti meghajtás is megfelelő (pl. sűrített gázos). A városok között illetve szomszédságok, kollégák között a telekocsi is alternatíva.

Magyar oldal: http://kozautozzunk.blog.hu/

Suzuki Alto GoGet Share Car

"GoGet" ausztrál közautó szolgáltatás egy parkoló autója

Mi az a Közautó?[]

Az év 365 napján, a nap 24 órájában internetes felületen lefoglalt autókat egy erre a célra létesített állomáson (parkolóhelyen) lehet átvenni, majd a használat végeztével letenni. A saját tulajdonú autó fenntartásához képest, anyagilag és fáradságban is sokkal kevesebb erőfeszítésre van szükség, nem kell biztosítást kötni, nincs gond a szervizeléssel, sőt a használat költsége tartalmazza az üzemanyag árát is. A szolgáltatás használat-arányos, csak akkor és addig kell fizetni az autóért, amíg azt valóban használjuk, nincsenek rejtett költségek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a közautóval rendelkező városokban az autótulajdonosok száma jelentősen csökken.

Zipcars

Zipcars, 10 ezer autóval rendelkező közautó szolgáltatás

Mennyiben más, mint egy autóbérlés?[]

A közautó a nap 24 órájában hozzáférést biztosít a gépkocsikhoz, melyet a felhasználó saját igényei szerint pár órára vagy akár rövid távra is lefoglalhat. Nincs fenntartási költség, mint egy saját autónál és nincs alkalmankénti szerződéskötés, mint egy bérelt autónál!

A közautó rendszer működése[]

A közautó (car sharing) egy telematikailag irányított térben-időben rugalmas közforgalmú autóbérlés, amelyben a szolgáltató regisztrált felhasználók számára biztosít megosztott hozzáférést egy adott járműflottához. A felhasználók a szolgáltató tagsági rendszerén keresztül jutnak hozzá a járműhöz egyéni igényeknek megfelelően. Egy központi szerveren keresztül valós időben követett járművekhez a felhasználók kulcsszekrény vagy chipkártya a segítségével férhetnek hozzá.

Európában és világszerte számos közautó rendszer működik. Alapvetően kétféle típust különböztetünk meg, az állomásos rendszert (itt egy kijelölt parkolóhelyen lévő autót kell felvenni, és azt oda is kell visszavinni), illetve a "szabad folyású" rendszert, ahol a bármilyen szabályos parkolóhelyen lévő gépjárműveket a felhasználók GPS alapú mobilalkalmazás segítségével találják meg. Az kétféle rendszernek vannak variációi, például egyes állomásos rendszerben nem kell pontosan ugyanarra a parklóhelyre visszavinni az autót, azt akár a város másik részében található állomáson is ott lehet hagyni.

Electric Car Share in Nice (France)

Elektromos közautó Nice-ben (francia)

Milyen típusú autókat lehet foglalni?[]

A közautó tetszőleges autókategóriákhoz való hozzáférést tesz lehetővé, legyen szó kisautóról, kis-áruszállítóról vagy akár kisbuszról, kisteherautóról, így egyetlen tagsággal mindig azt a kategóriát lehet foglalni, amire éppen szükség van.

A tagság[]

A közautó szolgáltatást minden 18. életévét betöltött személy igénybe veheti, aki érvényes jogosítvánnyal rendelkezik. A tagsági viszony egy online regisztrációt követően személyesen történik a szolgáltató ügyfélszolgálatán. A személyes regisztráció legtöbbször az adatok megadását, valamint az adatok ellenőrzése utáni szerződéskötést jelent, miután a tag kézhez is veheti kártyáját, mellyel akár azonnal igénybe veheti szolgáltatást.

A közautó szolgátatás elsősorban helyi lakosok számára lett kitalálva (nem turistáknak), de külföldi állampolgár is igénybe veheti a szolgáltatást, ha van érvényes külföldön kiállított vezetői engedélye.

A használat[]

A felhasználó személyes közautó kártyáját autó szélvédőjén található mágnes csíkhoz érinti; ekkor az autó ajtaja kinyílik, így be tud szállni. Az indítókulcs és a forgalmi az autóban található

Az autót csak abban az esetben kell tankolni, ha az üzemanyagszint kevesebb, mint negyedére csökkent. Tankoláskor az autóban található tankoló-kártyát kell használni.

Az autókat csak a tag vezetheti, de utasokat természetesen szállíthat.

Minden megkezdett utazás előtt a felhasználónak ellenőriznie kell az autó állapotát, az esetleges sérüléseket, a forgalmi engedélyt, a világítást. Probléma esetén értesíteni kell az ügyfélszolgálatot.

Baleset esetén úgy kell eljárni, mint minden más hasonló esetben: amennyiben szükséges, értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket, valamint az ügyfélszolgálatot. Ugyanez a helyzet az autó ellopása esetén is.

Ha használat közben fizetős parkolót kell igénybe venni, a jegy megvásárlása természetesen szükséges - bár egyes országokban a közautó általános parkolási díj-mentességet élveznek.


Gyakorlati példák[]

Források, további információk[]

Advertisement