Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Közösségi finanszírozás  a közösségi gazdaságban: Pozitív megkülönböztetés juttatásokkal egy közös alapból.

Social lending (közösségi kölcsönzés), crowd funding (tömeges finanszírozás), crowd investing (tömeges befektetés) – ezek az angol kifejezések olyan internetes szolgáltatásokat jeleznek, ahol megtakarítókat és hitelfelvevőket hoznak össze egymással a neten. (Peer-to-peer lending-nek is hívják.) Lényegében a hagyományos értelemben vett bankok kiiktatásával, fiókhálózatok nélkül, így összességében nyilván sokkal olcsóbban – de korántsem veszélytelenül. A módszer Amerikában már meglehetősen elterjedt, a németek inkább még csak ismerkednek vele.

Integration

A nyomonkövethetőség fontos szempont a közösségi finanszírozásban.

Története[]

Az ötlet persze nem új, annyira nem, hogy már a 19. században vagy még korábban is sok vállalkozást hasonlóképpen sikerült tető alá hozni. Például részvénytársaságok alapításával, gondoljunk csak a nagy vasútépítésekre. Valakinek volt egy sokba kerülő üzleti ötlete, és tőkét gyűjtött hozzá, sok más résztvevő, főleg részvényes vagy kötvényes pénzének felhasználásával, akik többé-kevésbé csendestársakként működtek. De a mai bankok is hasonlóképp csinálják, a betétesek pénzét összegyűjtve adják kölcsön vállalkozóknak.

A Wikipédia szerint ezt a modern formát eredetileg művészeti projektek, például zenei albumok előzetes finanszírozására találták ki 2003-2006 körül, általában rajongók dobták össze erre a szükséges tőkét, de később általános vállalkozás-segítő eszközzé vált. (Az USA-ban 2012-ben a JOBS Act nevű törvénnyel szabályozták a működését.) Egymilliárd dollár feletti bevételek Az USA-ban már 2012 májusában két cég, a Lending Club és a Prosper is bejelentette, hogy addig összesen több, mint egymilliárd dollárt sikerült összegyűjteniük a projektekre. Ott már rengeteg vállalkozás foglalkozik ilyen kölcsönök, projektek tető alá hozásával, a Wikipedia egészen hosszú listákat közöl róluk. Egyes cégek egyszerű áruvásárlási hitelekre is adnak kölcsönt, például egy tabletre, mások inkább nonprofit jótékonysági intézményhez hasonlítanak. Németországban az Auxmoney és a Fixura vállalkozásokat emelik ki az újságcikkek.

Magyar példák[]

Európai példák[]

  • Symbid Olyan holland oldal, amely újszerű ötletek megvalósítását segíti azáltal, hogy magánszemélyek közösen finanszírozhatják a megvalósítást - a haszonélvezettel egyetemben.
  • A 2007 áprilisában indult Boober.nl holland kölcsönző oldal  2009 júliusában elbukott miután  visszafizetési problémák akadtak, végül 50-80%-a térült meg kb. 1200 kölcsönzőnek.
  • Boober.it egy olasz oldal, ahol mindenféle dologra lehet kölcsönöket kérni-adni.

Lásd még[]

Források[]

Advertisement