Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A javíthatóság a termékek jellemzője, amellyel a tartósság és megbízhatóság növelhető.

Régi alkatrészekhez internetes vagy valódi bolhapiacokon lehet hozzájutni.

A javítható eszközök elvei[]

 • Szabványos elemek és méretek
 • Részletes dokumentáció
 • Egyszerű szerelhetőség
 • Tartós, bontható kötőelemek
 • Fogyó, kopó részei könnyen beszerezhetőek
 • a teljes berendezés és elemeinek tartóssága garanciával és jótállással igazolt

Példák[]

Fairphone[]

A fairphone méltányos kereskedelem beszerzésű és előállítású készülék, mely alkatrészeinek cserélhetőségére vagyis a moduláris felépítésre figyelmet szenteltek. A hátlap és kijelző is szerszámok nélkól eltávolítható. Belül a kékre színezett csavarok mindegyike egy-egy házilag is könnyen eltávolítható alkatrészhez kapcsolódik. A Fairphone honlapján külön szekciót szentelnek az után-rendelhető pótalkatrészeknek is: kijelzőt, kamerát, akkumulátort, alaplapot, és a gombokat, hangszórót/mikrofont, szenzorokat tartalmazó modulokat lehet így cserélni. [1], [2]

10 év alkatrészellátás - Rowenta háztartási eszközök[]

Szerződött szervízközpontjaik valamelyikének egyszeri meglátogatásával gyorsan és egyszerűen kicserélik Rowenta készüléke meghibásodott alkatrészét.

A felgyorsított szervízelésnek köszönhetően garantálni tudják a készülék javíthatóságát a garanciális időszakon belül, és azon túl, további hosszú éveken át.

Alkatrészek és tartozékok, illetve kiegészítők egyetlen klikkelésre Rowenta készülékéhez közvetlenül online is megrendelheti a szükséges tartozékokat vagy alkatrészeket.

https://www.rowenta.hu/javithatosagaval-termekek

Intézkedések az elősegítésére[]

 • Javítóműhelyek népszerűsítése
  • Jószaki - szakemberkereső és értékelő felület
  • A Google térképen a vállalkozások az adott helyen megtalálható, gmail-es fiókkal rendelkezők véleményezhetik a munkájukat
  • A Facebook-on fenn lévő vállalkozások is véleményezhetőek. Ha ez az adott lapon le van tiltva, az óvatosságra ad okot.
 • Javítóműhelyek adatbázisa
A Humusz Szövetség 1995 óta azon dolgozik, hogy olyan hulladékszegény, környezettudatos megoldásokat, életmódbeli mintákat mutasson, amelyek bárki számára vállalhatók, nem igényelnek őrült beruházást, csak a megfelelő gondolkodást.
Ennek keretében indították el 2010-ben javítóműhelyes adatbázisukat. A javítással ugyanis elkerülhető, hogy a tárgyak idő előtt hulladékká váljanak. Céljuk, hogy a mai, túlfogyasztásra ösztönző, „egyszer használatos, eldobós” kultúra helyett megbecsüljük a mesteremberek tudását, munkáját, akiknek a száma sajnos egyre csökken. Az adatbázissal egyszerre kívánja segíteni azokat, akik környezettudatosabban szeretnének élni, és azokat a szakembereket, akiket kiszorít a fogyasztói társadalom.
Az eddig a Humusz Szövetség weboldalán nagy sikerrel működő adatbázis 2014 szeptemberében mobil platformra is átköltözött, hogy akár menet közben is kereshető a legközelebb lévő mesterember, javítóműhely. Hisz ami elromolhat, azt meg is lehet javítani! Adatbázist folyamatosan frissítik, szívesen fogadnak észrevételeket, javaslatokat!

Intézkedések a hátráltatására[]

Több cég a legnagyobb haszon érdekében a javíthatóságot akadályozza vagy korlátozza. Ezt a hátrányt marketinggel ellensúlyozzák.

Hasonló témák[]

Advertisement