Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Józsefvárosi cserepiac

Forrás: http://humusz.hu/nullahulladek/civilek/cserebere-rendszeresen/7030

2008 novemberében, a Ne Vásárolj Semmit Napon szervezte meg első józsefvárosi cserepiacát a ZöFi. Ez a program nőtte ki magát 2009 tavaszától egy rendszeres eseménnyé. Azóta ugyanis - július kivételével - minden hónap utolsó péntekén a Nap Klub Alapítvánnyal közösen szerveznek cserepiacot a Nyolcker Magdolna-negyedében, a Kesztyűgyárban.

A menetrend egyszerű. A piacot a helyi lapokban, interneten és a plakátokon hirdetik, de mostanra már természetesen szájhagyomány útján is terjed. A résztvevők hoznak valamit (ruhát, táskát, használati tárgyat), ezért egy sima papírlapra rovátkákat kapnak a szervezőktől. Ha elvisznek valamit, az mínusz egy rovátka. Az utolsó fél óra a szabadpiac, ilyenkor bárki bármit vihet, ingyen, függetlenül attól, hogy hozott-e valamit vagy sem. A megmaradt cuccokat egy raktárban tárolják a következő börzéig.


ZoFi cserepiac[]

A cserepiac több ok miatt is szerethető, támogatandó tevékenység. Zöld, mert nem dobom ki, ami már nem kell de még jó, illetve nem veszek újat, ha kapok még jó állapotú használtat. Így a használt tárgyak nem a kukában végzik, hanem tovább élik életüket és mivel nem kell megint egy Vadi Új Valamit beszereznünk a boltban, egyszerre takarékoskodunk a saját pénzünkkel és a természeti kincsekkel is. És mindeközben a börze még szórakoztató is.

Börzét nagyon könnyű szervezni, csak egy kis lendület, egy helyiség és néhány lelkes társ kell hozzá. A legfontosabb négy dolog, amire szervezéskor figyelni érdemes: minél szélesebb körben hirdessük meg, mert a kincsvadászat annál izgalmasabb minél többféle tárgy közül lehet válogatni már a kiírásban hívjuk fel a figyelmet arra, hogy csak jó állapotú és tiszta tárgyakat vesz be a börze a játékszabályok mindenki számára legyenek világosak gondoskodjunk a megmaradt tárgyak elhelyezéséről.

Na de hogy kerül a cserepiac a Kesztyűgyárba?

A helyi önkormányzat számos állami, nonprofit és civil szervezettel összefogva egy szociális városrehabilitációs program keretében dolgozik azon, hogy javítson a Magdolna-negyed fizikai, gazdasági és szociális helyzetén. Ennek a programnak a részeként újították fel a régi Kesztyűgyár épületét, ahova ezt követően közösségi és részben civil programokat kerestek. Így került ide a cserepiac is.

És mi köze a ZöFinek a Nyolckerhez?

A ZöFi – szintén a városrehab programnak köszönhetően - 2008-ban költözhetett a kerület egyik legszegényebb utcájába. Azóta igen sokféle programot indítottak azért, hogy a helyi lakosok számára ötleteket adjanak arra, hogyan is tehetnék az életüket saját kezdeményezéseikkel, szervezőerejükkel, kreativitásukkal élhetőbbé. Például iparművészek segítenek abban, hogy használt és megunt bútorok új megjelenést, új funkciót kapjanak. 2009 őszétől heti rendszerességgel szerveznek varróklubot. Az Ökoszolgálat segítségével műhelyfoglalkozás keretben lehetett elsajátítani egy egyszerű, olcsó és hatékony ablakszigetelési eljárást. De emellett a tanév során minden hétfőn tartottak kézműves foglalkozásokat, szintén a Kesztyűgyárban. A program során többféle technikával, szakmával, tradicionális mesterségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. Magdi névvel egy független közösségi havilapot is indítottak. A szomszédsági újság – mely elsősorban a Magdolna-negyedben lévő civilek tevékenységéről és az ott lakók mindennapjairól szól – célja, hogy bevonja, és kiegyenlítetten tájékoztassa a helyieket.

Aki szeretne többet tudni a programról, a http://www.zofi.hu oldalon illetve személyesen a Zöld Fiataloknál érdeklődhet

Advertisement