Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Jótékonysági Cserebolt (Charity Exchange shop) Szolnokon, a Regionális Civil Társulás szervezésében indult 2001-ben.

MEGSZŰNT!

Címe: Szolnok, a Malom út 20-22. Nyitva H-P 10.00-17.00 ó

A témáról érdeklődni lehet(ett) 06 20 255 23 70 tel. számon.

(a honlapjuk 2012-ben megszűnt)

forrás: http://civilreg.hu/cserebolt2

Bemutatás[]

Képzeljünk el egy olyan boltot, amelyben nem forintért, hanem Zöld Forintért vagy PONT-ért lehet vásárolni.

Természetesen csak tagok cserélhetnek benne, de bárki a helyszínen beléphet a rendszerbe.

A Jótékonysági Csereboltban a tagok Forint felhasználása nélkül vásárolhatnak vagy cserélhetik el használható ruháikat, értékeiket, szolgáltatásaikat.

A csereértékek nyilvántartása a Forintot helyettesítő PONT (vagy Zöld Ft) egyéni számlákon történik.

Árukínálat[]

A Cserebolt árukínálata több forrásból tevődik össze;

  • a KÖR tagok által behozott és felajánlott új vagy használt ruhák, eszközök, vagy manufaktúrás módon saját maguk által előállított cikkek.
  • más magánszemélyek, szervezetek, intézmények, gazdálkodó szervezetek adományai, segélyei.
  • alkalomszerűen kedvezményesen vásárolt, ár leszállított vagy csökkent értékű áruk.

A polcokra kerülő használt és új árufajták olyan alapvető létfenntartási cikkekből kerülnek ki, mint gyermek és felnőtt ruhaneműk, tartós élelmiszerek (pl. konzervek), illetve háztartási műszaki cikkek, kézművesipari cikkek...

Működés részletei[]

A 2000-ben alapított szolnoki Jótékonysági Cserebolt működése kapcsán kiderült, hogy a közösségi önsegélyezés rendszere tud-e valamit kezdeni a piac által leszavazott hazai munkanélküliekkel. A külvárosi Széchenyi-lakótelep szélén nyílt üzlet alapötlete szerint mindig van, aki fölösleges, megunt értékekkel rendelkezik, de nincs ideje lakása, kertje karbantartására, viszont akadnak olyanok, akik munkanélküliként számos szolgáltatást fel tudnának ajánlani, cserébe a tárgyakért. A boltot eredetileg egy faluba tervezték, de hamar kiderült, hogy az emberek nem vennék fel azt a kabátot, amit már a szomszéd is viselt. "A gyakorlat a városban is rácáfolt az elméletre. Akinek volt ideje, általában nem volt szakértelme vagy kedve a munkához. Aki értett valamihez, felkapott volt, idővel állt rosszul. Aki hajlandó lett volna dolgozni egy holmiért, az meg sokszor gyatrán végezte a munkát. Nem biztos, hogy szándékkal, rengeteg megtört, a munkanélküliség pszichózisát nyögő ember szabályosan elfelejt dolgozni. Azok a tagok, akik betettek valamit, nem tudtak kivenni semmit. Az eredeti rendszer elbukott, ma már csak tárgyak cserélnek gazdát" - meséli Tóth Ferenc, a cserebolt vezetője. Ha most egy asszony betol egy kinőtt, jó állapotú babakocsit, akkor kap érte mondjuk tizenkétezer zöld forintot, a valódi forinttal egyenértékű helyi elszámolási egységet. Ha megtetszik neki egy bicikli, ami nyolcezerbe kerül, azt elviszi a gyereknek, a számláján mutatkozó négyezer zöld forintnyi aktívumot pedig később is levásárolhatja. A bolt a zömmel alacsony jövedelmű lakótelepiek számára így is nagyon fontos: a napi öt óra hosszat nyitva tartó üzlethelyiségben fellelhető háztartási cikkekből, ruhaneműből havonta háromszáz-hétszáz-ezer zöld forintnyi cserél gazdát.

A négyszázötven fős tagság rendszeresen ide járó felét főleg kisgyerekes anyák, nyugdíjasok alkotják, akiket a használt termékeket forgalmazó boltokhoz képest is olcsó árak, illetve a készpénz nélküli vásárlás vonz ide. A lakás méretű csereboltban két megváltozott munkaképességű ember dolgozik, a bér fedezetét költségvetési támogatás, a rezsit és a bérleti díjat a vásárlás után tranzakciós költségként levont tízszázalékos tagdíj, illetve az adományozói kör által ingyen biztosított holmik fedezik. A munkanélküliekért utóvédharcot folytató vezetés 2004-ben elérte az önkormányzatnál, hogy a helyi segélyalapból a jogosultak számára a boltban beváltható csekket adjanak, hogy a rászorultak ne a kocsmában költsék el a juttatást - az elvitt áru értékét az önkormányzat utólag téríti meg. Városszerte azonban öt másik boltban is levásárolhatók a helyhatóság által kibocsátott papírok. "A csereboltba a segélyesek közül alig jönnek, mert innen csak a készletből vihetnek. Máshol viszont - a pletykák szerint - az ötezer forintot érő segélyt a boltos háromezer-ötszázért kápéra váltja, azzal pedig mindenki azt csinál, amit akar. Kigondoltuk, mi kell a rászorultaknak, de úgy tűnik, tévedtünk. Az egész társadalmi kísérletnek indult, de jelen körülmények között könnyen lehet, hogy erre nincs szükség" - értékeli a tapasztalatokat Tóth Ferenc. (http://m.magyarnarancs.hu/lokal/szivessegbankok_-_megnyugtato_mas_logika-65844?pageId=104)

Cserebolt funkciói[]

A Jótékonysági Cserebolt alkalmas;

  • adományok, segélyek, támogatások arányos és a rászorultság elvén alapuló elosztására.
  • ösztönzi a rászorultakat az önkéntes ellenszolgáltatások nyújtására, s ezen keresztül a társadalmi-gazdasági közösségbe történő egészséges be- illetve visszailleszkedésre,
  • alkalmas a helyi szociális védőháló kiterjesztésére.

A támogatások és a csere-tételek felajánlásuk során tételesen felértékelésre és beárazásra kerülnek, amelyet Pontban, vagy "ZÖLD Forintban" jelölnek meg. A felajánló személy vagy szervezet Zöld Forint Pont-számláján a kapott összeget jóváírjuk. Ebből történik a kiválasztott áruk ellenértékének törlesztése. A jóváírásokat a helyszínen és KÖRcsekkel adminisztrálják a Jótékonysági Cserebolt alkalmazottai.

Adományszervezés[]

Minden adománygyűjtő és elosztó szervezet ismeri azt a különleges problémát, ami akkor jelentkezik, amikor valakitől nagyobb mennyiségű adományt kap.

Adott az adományozó személy vagy szerv, adott az adomány mint tárgy(ak), és megnevezhető a kedvezményezettek köre.

De sajnos az esetek többségében a rászorultaknak nem pontosan arra az adományra van szükségük, amit az adományozó adott, illetve a helyzetükből adódó minden azonosságuk ellenére mégiscsak más dolog segítene rajtuk mint a többieken.

A megoldás kézenfekvő; a szervezet beadja a kapott adományt (az adományozó külön engedélyével) a Jótékonysági Csereboltba, megkapja ellenértékét PONT-ban, amit arányosan eloszt a megnevezett kedvezményezettek között, azaz KÖRcsekkeket ad nekik át. A kedvezményezettek pedig bemennek a Csereboltba, s a KÖRcsekkjük erejéig azt választanak maguknak, amire éppen szükségük van.


Helyi gazdaságfejlesztés[]

Miként ösztönzi az embereket a közösségi életbe való bekapcsolódásra?

Egy helyi közösségben mindig találhatunk olyan tagokat, akiknek felesleges értékeik vannak (megunt ruhák, kinőtt bicikli, lecserélt mosógép stb.), de házuk, kertjük, lakásuk karbantartására idejük kevés van, s persze mindig akadnak olyanok, akiknek ezekre van szükségük, és munkanélküliként számos szolgáltatást tudnak felajánlani.

A Jótékonysági Csereboltban mindenki csak saját egyéni pontszámának pozitív mértékéig vásárolhat. Hozzál be egy értéket (cserélj ruhát), annak erejéig elvihetsz másikat, vagy végezz el egy szolgáltatást valakinek (fesd le másnak a kerítését) s az azért kapott PONTok erejéig megint vásárolhatsz.


További részletek, hírek[]

Advertisement