Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Gondolatok a helyi pénzről ithacai szemmel (részlet)

A New York állambéli Ithaca városában sikerült megismernem és csatlakozom az igen jól működő „Ithaca óra” (Ithaca Hours) nevű pénzhelyettesítő rendszerhez, amely az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb helyi pénz rendszere, amely még ma (2009) is működik. Az Ithaca óra csak Tompkins megye földrajzi határain belül használható.

Ithaca note

Ithaca-i helyi pénz, 1/8-ad órás címlet. Origin: https://www.facebook.com/artcommons.artcommons

Kezdetek[]

Az Ithaca órát Paul Glover vezette be 1991-ben. Az 1930-as Nagy Gazdasági Válság idején a különböző helyi pénz és jegyrendszerek gomba módra szaporodtak. Az Ithacai óra történelmi gyökerei is ide nyúlnak vissza. Paul Glover kutatásai során még 1989-ben találkozott egy “Óra” címlettel, amelyet még a XIX. század végén a brit nagyiparos Robert Owen adott a munkásainak, hogy a cég boltjában költsék el. Owen “órái” Josiah Warren “Időraktár” (Time storage) jegyzetei alapján készültek. Ithacában már amúgy korábban létezett egy LETS (Local Exchange Trading Systems) rendszer, amely egy nyomtatott bankjegy nélkül működő, szolgáltatásokat egymásnak felajánló, helyi cserekereskedelmi rendszer, viszont nem volt túl sikeres. A szolgáltatások cserekereskedelmét egyéni számlákon tartották nyilván, és mivel nem volt kézzelfogható módon követhető a rendszer, az emberek nem tudtak vele igazán megbarátkozni. Az Ithaca Óra gyors és sikeres beindításában tehát nagy szerepet játszott a LETS rendszer működésbeli problémáiból származó tapasztalat.

1991 tavaszára a radikális környezetvédő (későbbi polgármester-jelölt, majd 2004-ben az Amerikai Egyesült Államok Zöld párti elnökjelöltje) már kigondolta, hogy egy óra 10 dollár órabérnek felel majd meg, és elkészítette az Ithaca óra vizuális terveit. A helyi környezetbarát Greenstar áruházban Paul találkozott a helyi masszőrterapeutával, Gary Fine-nal. Ő jelentkezett elsőként Ithaca óra elfogadó szolgáltatóként. Hamarosan egy ithacai játékbolt tulajdonosa is csatlakozott elfogadóhelyként a rendszerbe, mint első kereskedő. Mire a rendszer elindult, már 90 jelentkező volt a listán. Mindannyian beleegyeztek abba, hogy elfogadják az Ithaca órát fizetési eszközként a szolgáltatásaikért vagy termékeikért, függetlenül attól, hogy semmilyen garanciát nem nyújtott akkor még a kezdetleges rendszer. Ekkor Paul pénzadományokat kezdett gyűjteni az Ithaca óra nyomtatására.

Indulás[]

1991. október 16-án első ütemben 1.500 fél és 1.500 egész órát nyomtattak. Október 18-án már 386 Ithaca óra várt postázásra az első 93 jelentkezőnek megcímzett borítékban. Október 19-én Paul szamócát vásárolt Catherine Martineztől az ithacai Farmerek Piacán. Ez volt az Ithacai óra első használata. Aznap még jó néhányan csatlakoztak a rendszerhez. A helyi újságban invitálták a lakosokat, hogy csatlakozzanak a “nagy mókához”. Az Amerikában oly népszerű első barter potluck partit (ahol minden résztvevő a saját maga által hozott étellel járul hozzá a közös fogyasztáshoz) november 12-én tartották, amelyet havonta további hasonló összejövetelek követtek. Ezeken az alkalmakon a rendszer tagjai megismerték egymást és a cserélhető szolgáltatások körét, és számos barátság született. Ez a Barter Potluck lett a rendszer irányító elnöksége, és Paul Glover az otthonából felügyelte egy tanácsadó bizottság segítségével a helyi pénz működését. 1998 októberében a tanácsadó bizottság az Ithaca óra rendszerét beépítette az Ithaca Óra Szervezetbe, és 1999 márciusában megtartották az első igazgatói elnökség választást. 1999 májusától az igazgatók elnöksége átvette az Ithaca óra adminisztratív feladatait is Paul Glovertől, aki utána már csak a háttérből támogatta a rendszer működését.

Nem kalkulált nehézségek[]

Természetesen sokat finomodott a rendszer a bevezetése óta. A nyomtatott fél és egész Ithaca órák túl nagy méretűek voltak (a dollár méretének kétszerese). Mivel nem nagyon fértek bele az emberek pénztárcájába, hamarosan az Ithaca órát az amerikai dollárral egyforma nagyságúra tervezett formára cserélték. Később megjelent az 1/4 és 1/8 Ithaca óra is. Azonban az üzletvilág képviselőinek nagy része nem tudott mit kezdeni az 1/4 és 1/8 Ithaca óra címleteivel, amikor arra került a sor, hogy azt fejben 1,25 USD és 2,5 USD-re váltsák át. Ezért 2002-ben az AFCU (lásd lejjebb) és a vállalkozók nyomására bevezették az 1/10 Ithaca óra címleteket is a könnyebb átváltás kedvéért.

Siker és buktató[]

Általában a pénzhelyettesítő rendszerek sikerességét az fémjelzi, ha nemcsak hozzájutni tudnak, de el is tudják költeni a helyi lakosok. Ithacában ez működik, de sok rendszer azért mondott már csődöt, mert kevés olyan pont van, ahol fizetni lehet vele.

1995-ben az Ithaca óra vesztett a népszerűségéből. Akkor vezették be a jobbnál jobb kedvezményekkel működő hitelkártyákat, ami csökkentette az általános készpénzforgalmat. Természetesen ez az Ithaca órát is a háttérbe szorította. Két évvel ezelőtt azonban a bankok is leálltak a kedvezményes hitelkártyák reklámozásával és kibocsátásával, így a készpénzforgalom és az Ithaca óra használata is népszerűbb lett.

Fizetőeszköz[]

Az Ithaca óra esetében valódi pénzről van szó, amelyet jó minőségű papírra nyomnak, és amelyen egy nehezen fénymásolható halvány grafikai elem és a szokásos pecsételt sorszám mellett az Ithaca Óra Szervezet és AFCU (ld lejjebb) elnökének aláírása is szerepel. Mindez lehetetlenné teszi a helyi pénz hamisítását. A jelenlegi elnök (Stephen Burke) személyes véleménye szerint az Ithaca óra azért jobb, mint bármilyen más pénzhelyettesítő rendszer, mert az Ithaca óra bankjegy kézzel fogható és tapintható, és nemcsak egy könyvelő rendszerben megjelenő fiktív pozitív vagy negatív mérleget képvisel. Mivel pontosan annyit ér, mint amennyi a névértéke, adminisztratíve is könnyen kezelhető rendszerben működtethető. Számos más pénzhelyettesítő rendszer ennél sokkal bonyolultabb átváltási modellt alkalmaz.

Névérték, ügyletek[]

Egy Ithaca óra 10 USD-t ér, azaz közel 2.000 Ft-nak feleltették meg egy óra munkavégzésének átlagos díját. A rendszerben egy munkaóráért fizetnek egy bankjeggyel, amelyet a későbbiekben egy másik munkaórára lehet fordítani. Ez persze bizonyos esetekben megváltoztatható, amennyiben különleges szolgáltatásról van szó. Egy Ithaca óra természetesen nem tartalmazza az egyéb anyagdíjat, amelyért minden esetben külön kell fizetni. Azon vásárolt termékek esetében pedig, amelyek nem szolgáltatások, az Ithaca óra névleges értékével számolnak, bár előfordul az is, hogy csak bizonyos százalékban engedi a kereskedő az Ithaca órával történő fizetést, ami egyben érthető is, mert ezek a kereskedők nemcsak az Ithaca órával lefedett területről vonzzák a potenciális vásárlókat. Viszont minden Ithaca óra használatával a kereskedők amerikai dollárt spórolnak meg.

Regisztráció, tagság[]

Mindazok, akik az Ithaca órát, mint pénzhelyettesítőt elfogadják, évente regisztráltatják magukat a www.ithacahours.org weboldalon. Ezt jómagam is megtettem 10 USD regisztrációs díj ellenében, amelyért cserébe két Ithaca óra címletet kaptam 20 USD értékben. Mindezért bekerültem az 500 szolgáltató és kereskedő mellé az internetes regiszterbe, ahol a 10 dollárért cserébe két területen hirdethettem szolgáltatást, amelyért természetesen Ithaca órát fogadok el. A regiszterben, amelyet évente egyszer nyomtatott formában is terjesztenek, közel ötszázan kínálnak szolgáltatásokat Ithaca óráért a kertészkedéstől a gyermekfelügyeletig, az autójavítástól az élelmiszerekig, a masszázstól a kőműveskedésig. De bizonyos áruházak, üzletek, könyvesboltok is elfogadják a helyi pénzhelyettesítőt megadott százalékban.

Tagtoborzás[]

Jelenleg éppen tagtoborzás folyik az Ithaca Óra Szervezet részéről. A tagtoborzáshoz az ötletet egy novemberben induló helyi kampány adta. 75 helyi kiskereskedő összefogott egy ‘Helyieket Szeretők Kihívása’ kampányban, amelynek a lényege az, hogy ha valaki az üzletekben kapható kis kártyákra 5 pecsétet szerez 5 különböző helyi cég meglátogatásával, nyereménysorsoláson vehet részt, ahol különböző értékű ajándékutalványokat nyerhet. Az akciót támogató helyi üzletek fejenként 100 dollárral léptek be a rendszerbe, ami nagy vállalkozókedvről tesz tanúbizonyságot. Az Ithaca Óra Szervezet részmunkaidős kollégája éppen azon fáradozik, hogy felkeresse a 75 helyi kiskereskedő közül azokat, akik még nem regisztráltak, mint Ithaca óra elfogadó hely a rendszerben, és egy tájékoztató csomag mellett 4 Ithaca órát (40 USD) ad ajándékba nekik, hogy megtapasztalják a rendszer működését, kipróbálják a helyi pénzt, és kedvet kapjanak a csatlakozáshoz.

Vállalkozásfejlesztés[]

Természetesen másképp is hozzá lehet jutni az Ithaca órához: az Ithaca Óra Szervezet (Ithaca HOURS Inc.) pl. kamatmentes kölcsönt is nyújt helyi vállalkozások beindításához vagyis a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Akár 50.000 USD értékű, 5.000 Ithaca órányi kölcsönt is igényelhető, ha az Ithaca órákat a kölcsön felvételét követő 6 hónapon belül elköltik, tehát visszaforgatják az összeget, a kölcsönt pedig egy éven belül Ithaca órában visszafizetik.

Civil szervezetek támogatása[]

A szervezet sok esetben úgy terjeszti az Ithacai órát, hogy adományt nyújt helyi szervezeteknek, oktatási intézményeknek maximum 30 óra, azaz 300 USD értékben. A benyújtott hiteligényléseket és pályázatokat az elnökség véleményezi. A döntés során a legfontosabb tényező az, hogy milyen változatos módon tervezik a hiteligénylési vagy a pályázati anyagban az Ithaca órák elköltését, azaz milyen mértékben járulnak hozzá az Ithaca óra helyi terjesztéséhez, a közösségen belüli intenzív használatához.

Oktatás támogatása[]

Az Ithaca óra népszerűsítésének egyik kiemelt formája az, amikor egy adott oktatási intézmény egy-egy kiválasztott üzletben tudja könyvvásárlásra fordítania az Ithaca Óra Szervezet által felajánlott 500 USD értékű 50 Ithaca órát. Ez esetben az iskolák a könyvesboltban a szokásos 50% helyett 100%-ban Ithaca órában fizethetnek a könyvekért.

Fenntartási kiadások[]

Az amerikai dollárban befolyó regisztrációs díjakat az AFCU-nél nyitott számlán tartják és kamatoztatják. A pénzállomány 5%-t elkülönítik a felállított rendszer kiadásainak fedezésére. Ilyen költséget jelent a pénz nyomtatási költsége vagy az évente 5.000 USD-ba, azaz 500 Ithaca órába kerülő nyomtatott hírlevél készítése, a honlap fenntartása, valamint egy alkalmazott rész munkaidőben történő foglalkoztatása. Ez utóbbit 2009-ben szavazta meg az elnökség, hogy biztosítsák a személyi feltételeket a további tagtoborzáshoz. Az Ithaca óra nyomtatási költségét számos helyi felajánlás, adomány is támogatja. Az AFCU-nél vannak letétben a még forgalomba nem bocsátott Ithaca óra bankjegyek is. Ebből a pénzállományból különítik el a fent említett adományokat, a hiteligénylések fedezetét, az éves regisztrációs díjért cserébe adott, tagonként számított 2 Ithaca óra fedezetét, valamint az alábbihoz hasonló akciók költségét.

Felhasználása[]

Az Ithaca órában szerzett jövedelem természetesen adóköteles. Az emberek ugyanúgy számlát vagy blokkot adnak a tranzakció során, függetlenül attól, hogy Ithaca órában vagy részben amerikai dollárban fizetik ki őket. Az Ithaca óra mögött nincs nemzeti valuta és nem visszaváltható, azaz nem cserélhető vissza amerikai dollárra. Ezzel is azt akarják ösztönözni, hogy folyamatosan forgalomban maradjon, és minél hamarabb újra felhasználásra kerüljön. Amúgy a szervezet elnöke szerint nem is igen jelentkezett még visszaváltási igény. Elég csak elmenni néhány Ithaca órával a helyi farmerek piacára, ahol rengeteg friss terméket lehet vásárolni érte. De a helyi Csodák Palotája, a Természetközpont, a Greenstar nevű áruházházlánc vagy a városközpontban található bármelyik zene- és könyves bolt is elfogadja fizetőeszközként. Mi több, helyi szálláshelyeken is lehet vele fizetni az ott eltöltött éjszakákért. Az ithacai Autumn Leaves könyvesbolt és a Greenstar áruház pedig azon kevés helyek egyike, ahol az Ithaca órát amerikai dollárért lehet megvásárolni.

Vállalkozói integráció[]

Jelenleg éppen tagtoborzás folyik az Ithaca Óra Szervezet részéről. A tagtoborzáshoz az ötletet egy novemberben induló helyi kampány adta. 75 helyi kiskereskedő összefogott egy ‘Helyieket Szeretők Kihívása’ kampányban, amelynek a lényege az, hogy ha valaki az üzletekben kapható kis kártyákra 5 pecsétet szerez 5 különböző helyi cég meglátogatásával, nyereménysorsoláson vehet részt, ahol különböző értékű ajándékutalványokat nyerhet. Az akciót támogató helyi üzletek fejenként 100 dollárral léptek be a rendszerbe, ami nagy vállalkozókedvről tesz tanúbizonyságot. Az Ithaca Óra Szervezet részmunkaidős kollégája éppen azon fáradozik, hogy felkeresse a 75 helyi kiskereskedő közül azokat, akik még nem regisztráltak, mint Ithaca óra elfogadó hely a rendszerben, és egy tájékoztató csomag mellett 4 Ithaca órát (40 USD) ad ajándékba nekik, hogy megtapasztalják a rendszer működését, kipróbálják a helyi pénzt, és kedvet kapjanak a csatlakozáshoz.

A 18 évnyi működés alatt 120.000 USD értékben 12.000 Ithaca óra került forgalomba. Jelenleg az Ithaca órát elfogadják a helyi kórházban, és számos helyi biztosítási cégnél is lehet vele fizetni. Azon alkalmazottak, akik fizetésük egy részét Ithaca órában igénylik és kapják, az alkalmazó céggel együtt ingyenes tagságot nyernek a rendszerben. Az ‘Alternatives’ Szövetségi Hitelszövetkezet (Alternatives Federal Credit Union, AFCU) 1991 óta támogatja a rendszert azzal, hogy az általa nyújtott kölcsön 5%-át, a hiteligénylés díját pedig egy az egyben Ithaca órában lehet törleszteni és fizetni.

Önkormányzat hozzáállása[]

Ithaca polgármester-asszonya (Carolyn K. Peterson) támogatja a rendszert. A polgármesteri kampánya során ő maga is kapott adományt Ithaca órában, amelyet később egy kampányzáró ünnepség során használt fel a vendégek ellátását biztosító pék kifizetése révén. Egy beszélgetésünk során felmerült az is, hogy milyen lehetőségeket lát az Ithaca óra helyi hivatalos használatára. Jelenleg még szabályozási és jogi oldalról nem tudja, milyen akadályokba ütközne New York államban, ha mondjuk a helyi adók bizonyos százalékát vagy a közüzemi számlát és a szemétdíjat, esetleg az engedélyek illetékét Ithaca órában fizetnék a lakosok. A városházának és az érintett szolgáltatóknak először ki kell alakítania a befolyó Ithaca órák elköltési és visszaforgatási rendszerét, illetve még az is felderítetlen, hogy mindez milyen szervezeti akadályokba ütközik. Szükséges-e egy kettős könyvelési rendszer felállítása, vagy anélkül is működne a rendszer hivatali szinten? Valószínűleg egy magyarországi hasonló rendszer bevezetése esetében is ezek a kérdések lennének a legkritikusabbak. Viszont teljes vállszélességgel támogatja azt, hogy a városháza működtetésében tevékenykedő Ifjúsági Iroda által szervezett ifjúsági programokért, szolgáltatásokért részben Ithaca órával fizessenek a lakosok, amely összeg amúgy is közvetlenül az ifjúsági szolgáltatást nyújtó irodához jut Ithaca órában, és jól használható az ifjúsági programokhoz szükséges anyagok, kellékek és papír-írószerek megvásárlására is. A lehetőségek száma végtelen. Az Ithaca Óra Szervezet jelenleg a helyi tömegközlekedési szolgáltatóval tárgyal annak érdekében, hogy a bérletek egy bizonyos százalékát Ithaca órában lehessen fizetni. Erre a célra a kanadai Calgary dollárt már régóta használják.

Forrás adatok[]

  • Gondolatok a helyi pénzről ithacai szemmel (szerkesztett részlet)
  • Dr. Botos Barbara stratégiai referens, Polgármesteri Hivatal, Tatabánya

kornyezet@tatabanya.hu

Advertisement