Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Ingyen ölelés egy világméretű mozgalom, melynek lényege hogy egy vagy több személy nagyvárosokban közterületen ingyen ölelést ajánl fel a járókelőknek. Általában mosolyogva táblát tartanak a kezükben, de néha meg is szólítják az arra járókat.

A Hősök Tere Kezdeményezéshez hasonlóan a kedvesség társadalmi normává tételét segíti.

Magyar Facebook csoportok

Ingyen_ölelés_kampányfilm_medve_jelmezzel

Ingyen ölelés kampányfilm medve jelmezzel

Az Ölelés napja[]

Október 15-én van az Ölelés Világnapja, – International Hug Day - illetve december 4-én is van ilyen nap néhol. Az ölelés napja az USA-ban január 21-én, Azért esett a választás január 21-re, mert ez karácsony és Valentin-nap között van, és itt már a szeretet pótlásra szorul.

Az Ingyen ölelés története[]

Az első ingyen ölelés akciót Juan Mann szervezte 2004 június 30.-án az Ausztráliai Sydney-ben. 2005-re olyan népszerű lett, hogy a hatóságok 25 millió dolláros felelősségbiztosítást akartak kivetni, amely tervet 10 ezer ellenző aláírás gyűjtése következtében visszavontak. 2006-ban feltöltöttek a Youtube-ra egy videót, Free Hugs Campaign - Official Page (music by Sick Puppies) mely elősegítette a világszintű elterjedését.

Magyarországra a Humanista Mozgalom aktivistái hozták el a mozgalmat. Az első magyar ölelés akció 2006. december 15-én a Nyugati Pályaudvar előtt került megrendezésre. Emellett az olasz Sondrio városában készült 2010-es videó is népszerűségre tett szert.

Egy nagy lendületet kapott az Országos Ölelés Napok eredményeképpen, amikor összehangoltan szerveztek ilyen akciókat 2011-2015 között.

Ingyen ölelés szórólap[]

Az alábbi vidám szöveg az ingyen ölelés akció résztvevőinek osztogatható.

Az Ölelés egészséges, erősíti a test
immunrendszerét, gyógyítja a depressziót.
Csökkenti a stresszt, elősegíti a jó alvást, erősít.
és élénkít, fiatalít, nincsenek kellemetlen
mellékhatásai, egészségesebbé tesz.

Ismertető

Az Ölelés nem más, mint egy csodálatos gyógyító szer.
Az Ölelés teljesen természetes, organikus és
eredendően édes. Nem tartalmaz mesterséges
Színezéket, aromát, tartósítószert, adalékanyagokat, és
100%-osan teljes-értékű „tápanyag".
Az Ölelés gyakorlatilag tökéletes. Nincsenek benne
kivehető elemek, időszaki ellenőrzések, mozgó alkatrészek.
Az Ölelés alacsony energiafogyasztású és magas
energiahozamú. Infláció-biztos, nem hízlal, nincs havi
törlesztése, biztosítási kötelezettsége. Betörés-és
tolvajbiztos, adómentes, nem környezetszennyező és
teljes értékben visszatérül.
Soha ne becsüld le egyetlen Ölelés értékét sem!

Adagolás, Eltarthatóság

Napi 7 ölelés a boldog élet garanciája. Javasolt 24 órán belül megosztani az ölelést egy vagy több ismerőssel. Egy hétnél tovább ne tartogassuk, mert megsavanyodhat a kedvünk.

Ingyen Ölelés akció szervezése[]

Hogyan kell Ingyen ölelés akciót szervezni? Mivel, kivel, mikor?

Ingyen ölelés tábla[]

Minimum A4-es lapra, de minél nagyobb kartonra írd fel: INGYEN ÖLELÉS. A betűk vastagok legyenek, mert akkor jobban látható távolról. Az a jó ha a tábla elég merev, és a betűk vízállóak, mert akkor nem ázik le ha szemetel az eső. Jó ha félbe tudod hajtani, és mindkét oldalán van felirat. Több nyelven is lehet, például angolul: FREE HUGS. Ingyen ölelés más nyelveken

Hol lehet ingyen ölelés akciót szervezni?[]

Fontos, hogy hogy jármű forgalomtól legalább 3 méter távolságban legyél, hogy nehogy akaratlanul is balesetet okozz (figyelem-elterelés). Olyan helyen érdemes, ahol nagy az átmenőforgalom, egyszerre legalább 10 gyalogos van látótávolságon belül- Ez forgalmi csomópontoknál, köztereken, nyitott rendezvényeken fordul elő.

Nem kell rendőrségen bejelenteni, mert kulturális rendezvény.

Kik csinálhatnak ingyen ölelést?[]

Ingyen ölelés szines

Szines ingyen ölelés tábla

Legalább egy 18 feletti személy legyen, a 18 év alattiaknak előzetes szülői jóváhagyás szükséges. Előnyös, ha több személy, vegyes társaság csinálja. Jó ha van olyan a csoportban, aki már csinált ilyet.

Mennyi ideig tart egy ingyen ölelés akció?[]

1 óra ideig kellemes és jólesik, de ne tartson 2 óránál tovább, mert addigra az aktív figyelemtől kimerülnek a szervezet energiatartalékai, a további koncentrálás nem lehetséges. a folyadékpótlásra ügyeljünk. Általában egy óra alatt 60-200 ölelés is lehet személyenként.

Hogyan viselkedjen egy résztvevő?[]

A táblát jól láthatóan maga előtt, vagy fej fölé tartva jelzi hogy nyitott egy jóleső ölelésre. Javasolt mosolyogni, nyitottnak lenni a tekintetekre, mert a szemkontaktus általában megelőzi az ölelést. Fontos, hogy az ölelésnek mindkét részről önkéntesnek és jólesőnek kell lennie, nem szabad erőltetni, főleg másokat unszolni. Ha látjuk, hogy valaki szeretne ölelni, de bizonytalan, akkor kedvesen meg lehet kérdezni, hogy "szeretne-e egy ölelést" - sokan ilyenkor veszik a bátorságot. Aki direkt elfordul, vagy elkanyarodik, nem illik megzavarni.

Vannak akik érdeklődnek, hogy mi ez, miért van, ki fizet érte, stb. ilyenkor ilyesmit érdemes válaszolni: "Fontos az egymásra való odafigyelés, pénzzel nem lehet mindent megoldani. Egy ölelés sok embernek jólesik, sokan hiányolják, sokan az életörömöt fejezik ki vele. Mindenkit feltölt érzelmileg, és semmibe sem kerül."

Vannak, akik éretlen szexuális utalásokat tesznek, ezeket vagy elengedjük a fülünk mellett, vagy lehet válaszolni "erről szó sincs" ""ez baráti ölelés", stb.

Az ölelés hatásai[]

Az ölelés során a test feszültsége csökken, az izmok ellazulnak. Csökkenti a negatív érzelmeket, idegességet, magányérzetet és a félelmet is képes csillapítani. Leveszi vállunkról a napi stresszt és kiereszti a dühünket. Megállapítást nyert, hogy az emberi érintkezés, például egy ölelés, elengedhetetlen az egészséges társadalom, pszichológiai és fizikai fejlődésére. Az ölelés segíthet felépíteni egy jó immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és csökkenti a stressz szintjét. Bebizonyosodott, hogy egy pár, aki átöleli 20 másodpercre egymást, szervezetükben magasabb az oxytocin, és hogy azok, akik egy szeretetteljes kapcsolatban élnek, ott mutatott legnagyobb mértékű növekedést. A tanulmány szerint, azok a felnőttek, akik nem érintkeztek más emberekkel, azoknak magasabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk.

Terápiás módszerként is alkalmazzák, hisz növeli a másikban való bizalmat, az önértékelést. Ezen keresztül közvetíthetjük érzéseinket, ragaszkodásunkat, életszeretetünk. Az élet kezdetén is nagyon fontos szempontot töltött be. A ritkán ölelgetett gyermek lassabban fejlődik. A babának elég már az is, ha pólyával körbetekerik, megnyugtatja őket és elalvásuk is könnyebb. A felnőtteknél az ölelés hiányát a házi kedvencek simogatása, szeretgetése tölti be ezt a szerepet. Gyermekeknek ezért oly fontosak a plüss játékok.


Kapcsolódó témák[]

Források, hivatkozások[]

Advertisement