Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A helyi pénz szakmailag fizetőeszköz, magyar viszonylatban utalvány, ami egy meghatározott földrajzi területen használható fel. Gyakran az önkormányzat támogatja a programot. Más elnevezései: regionális valuta, városi valuta, alternatív pénz. Jellemzője a tőkefedezet, ebben tér el a közösségi pénztől és általában az alternatív pénzektől.

Burlington Farmers' Market

Burlingtoni farmerek piacán egy helyi érme

A helyi pénz lényege, hogy helyben bocsájtják ki és helyben, kamatmentesen forog. Alapvető feladata, hogy a helyi cserét, az emberek egymás közti elszámolását elősegítse. A helyi kapcsolati és bizalmi hálózat felépülésében alapvető szerepe lehet.

Lehetséges hogy a helyi fizetőeszközt a hivatalos pénzért megvásárolni, ilyenkor a visszaválthatóság megoldott valamely váltási költség felszámítása mellett. Lehetséges hogy a hagyományos szemléletnek megfelelően előzetes fedezettel is igyekeznek a fizetőeszköz értékét garantálni.

A helyi gazdaság élénkítésében jelentős szerepet játszik. Hasonló alternatív fizetőeszközök a zseton és váltó.

Gyűjtő oldalak[]

Példák[]

  • Helyi pénzek Európában
    • A CHW, Svájci WIR Bank pénzhelyettesítője

Szakirodalom[]

  • ELTÁVOLITVA - Varga István: A helyi pénz ereje (rádióriport - Interjú Varga Istvánnal, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagjával. Lánchíd Rádió, 2012. január 19.) - indavideo.hu/video/Helyi_penzek

Írások[]

Advertisement