Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A hővisszaverő, hagyományosan fehér tetőfedés segít az épületek hűvösen tartásában. A fényvisszaverő és hővisszaverő hatás az energiatakarékos, környezettudatos építés és a klímaváltozás veszélyeztette fenntartható fejlődés szempontjából számítanak.

Santorini-white

Fehérre festett épületek Santorini szigetén

Előnyei:

 • A városi hőszigetek csökkentése
 • 5-10 fokkal alacsonyabb hőmérséklet nyáron
 • A tető élettartamának növekedése az alacsonyabb hőmérséklet és hőingadozás miatt


A tetők átfestésének ötlete nem új keletű. 2009-ben az amerikai energiaügyi miniszter, az 1997-ben fizikai Nobel-díjjal elismert Steven Chu javasolta [1] a klímaváltozás hatásainak mérséklésére, hogy a világ háztetőit fessék fehérre. Állítása szerint ezzel az egyszerű megoldással 20 éven belül a Föld egy teljes évnyi üvegházgáz-kibocsátását lehetne ellensúlyozni.


Gyakorlati alkalmazások[]

Fehér kerámia tetőcserép[]

2022-2023-ban jelent meg a Tondach cég Planoton 9 FusionProtect és Inspira FusionProtect Fehér kerámia tetőcserép terméke. Jellemzői:

 • Sík felületű kerámia tetőcserép
 • 20°-os hajlásszögtől meredekebb tetőkön alkalmazható
 • Hatékonyan ellenáll az UV sugárzásnak, színét évtizedeken keresztül megőrzi.
 • FusionProtect technológiával készül: a szín és a külső védelem a több mint 1000 °C-on egyesül, vagyis eggyé válik a kerámiával.
 • Kiváló öntisztuló képességgel rendelkezik a tömített pórusoknak köszönhetően.
Sunset-white

Minél több a napsütés, annál lényegesebb a falak és tető hővisszaverése.

Hőszigetelő tetőbevonati rendszer, "ClimateCooler"[]

A dán Isopaint Nordic A/S egyik legfontosabb terméke a ClimateCooler tetőbevonati rendszer, ami a lapos- vagy magastetők felmelegedése ellen véd. A ClimateCooler hő- és fényvisszaverő pigmentekkel rendelkező nanotechnológiás rendszer, ami javítja a tetőfelület „Teljes Napfény Visszaverés“ mutatóját. Egy fegyver, amivel a globális felmelegedés ellen küzdhetünk úgy, hogy közben nem (vagy alig) melegszik fel a tetőnk alatti épületrész és meghosszabbítjuk a tetők élettartamát is. Konkrét példa: a koppenhágai Hotel Clarion nagy sikerrel kezeltette tetőjét ClimateCooler termékekkel és ennek eredményeképpen évi kb. 50.000 kWh megtakarítást lehetett elérni, ami 27 tonna CO2 emisszióval egyenértékű!

ClimateCooler előnyei:

 • A ClimateCooler egy ún. „hűvös festék“, ami összetételének köszönhetően képes akár a napsugarak 80%-át is visszaverni (lapostető esetén mért érték)
 • Kellemes, lakható élettér alakítható ki egyszerűen, más technológiákhoz képest kevesebb költséggel a tető alatt
 • A tetőtér hűtési költsége jelentősen lecsökken
 • Rendelkezik az Isonit festékek kiváló tulajdonságaival

"NanoProtect" tetőfesték[]

Az USA-ban fejlesztett NanoProtect tetőfesték egy speciális összetételű anyag, ami hővisszaverő hatást tud kifejteni. A tetőfelületre (betoncserép, agyagcserép, pala, zsindely, stb.) egyszerűen, festéssel felhordható, és visszaveri a rá beérkező hősugarak 80-90%-át, így nyáron nem engedi felhevülni a tetőteret.

A NanoProtect tetőfesték számos előnyös tulajdonságát a nanotechnológiás kerámiagömböcskék biztosítják, ezek fejtik ki a hővisszaverést (hőtükör hatás). Rugalmas bevonatot alkot, így gátolva repedések kialakulását.

A bevonat portaszító, illetve mosható, évekig, évtizedekig ellenáll nem csak a szennyeződéseknek, de a környezeti behatásoknak (UV sugárzás, csapadék, fagy, hőingás, stb.), algásodásnak, mohásodásnak, gombásodásnak, savaknak, sóknak, megfelelő színezővel színezve ellenáll a fakulásnak, így alkot hosszantartó esztétikus védőbevonatot a tetőn.

Hővisszaverő beton tetőcserép[]

Island-2139457 1280

Tetőszellőző egy fehér tetőn a Görög Santorini szigetén

A kérdésre, hogy hogyan lehetne csökkenteni a tetőcserepek hőmérsékletét, a tetőtérbe összegyűlő hőt hőszigetelés nélkül.

A hővisszaverő tulajdonsággal rendelkező Bramac - Tectura Thermo Protector beton tetőcserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20°C-kal is alacsonyabb lehet, a tetőtér hőszigetelésének így jelentősen kisebb hőteherrel kell megbirkóznia.

Climacontrol cserépkezelés[]

A Terran cserepeken végzett ClimaControl felületkezeléssel akár 10°C-kal alacsonyabb hőmérséklet érhető el a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest!

Zselés színváltás[]

Hőérzékeny anyaggal.

Források[]

Advertisement