Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

1992-ben több mint 100 ember alakította meg a 2020-ban is jól működő Galgafarm Első Magyar Organikus Hangya Szövetkezetet, melynek célja, vegyszerek teljes kizárásával előállított, európai normák szerint ellenőrzött és minősített élelmiszer-ipari termékeket állítson elő, elsősorban a leendő ökofalu ellátására, de kisebb körzetben eladásra is. Galgahévíz egy kicsit eltér a többi magyarországi Ökofalutól, mert itt nem egy kihalt falut élesztettek újjá, hanem egy teljesen új települést hoztak létre. Ennek megfelelően 1992 óta 300 hektáron a vegyszerek teljes kizárásával gazdálkodnak és a feldolgozás során sem használnak tartósítószereket. Ezzel nemcsak hogy magas minőségű élelmiszert biztosítanak a település lakói számára, hanem a vegyszerek kizárásával a környezet terhelése is a lehető legkisebb mértékűre csökken. 2004-ben elnyerték a Világ Ökofalu Hálózatának a Global Ecovillage Network - Ecovillage Excellence Award 2004. elnevezésű díját.

Galgafarm Facebook hírooldala

Seedling

Közösségi farmgazdálkodás

Az eladásra szánt terményeket nem alapanyagként értékesítik, hanem a lehető legnagyobb feldolgozottsági formában adják tovább. A Galgafarm termékek feldolgozásánál a vegyszer nélküli alapanyag előállítás és feldolgozás során hagyományos technológiákat alkalmaznak. Ebből a meggondolásból alkalmaznak például kőmalmos őrlést, mézet a cukor helyett vagy a tej kezeletlen formában fogyasztásra történő előkészítését. 2010-ben 10-15 ember dolgozott a gazdaságban, ahol szarvasmarhát, mangalicát, kecskét, birkát. lovat, baromfit tartunk, többféle gabonát termelünk és a fűtéshez szükséges biomasszát is rövidesen itt állítják elő. A megtermelt gabonát saját hagyományos kőmalmukban őröljük meg, s helyben süttetik a kenyeret, finom pékárut. A sokféle konzervipari termék előállítására alkalmas feldolgozó üzemünkben készülnek ivólevek, növényi alapú szendvicskrémek, dzsemek. A minősített tejfeldolgozóban napi 1000-1500 liter tej kíméletes feldolgozására van lehetőség. Itt állítunk elő biovajat, 8 féle biosajtot, túrót és tejfölt, krémtúrót, körözöttet.

A gazdaság alapja egy faluban magától értetődően a mezőgazdaság. Így tehát a Galgahévíz ökofalu leendő lakói egy jól működő ökologikus szemléletű helyi gazdaság megalapozásán, fejlesztésén (is) fáradoznak. Ezzel teremtik meg azt a hátteret, ami a leendő ökofalu fennmaradását biztosítja, hiszen a helyi gazdaság látja majd el a falut élelmiszerrel és sok egyéb szükségleti cikkel is. Az érdeklődőknek minden hónap első vasárnapján a nyitott napon lehetőségük van, megkóstolni és vásárolni az ökofarm termékeiből, ellátogatni a textilmúzeumba, mangalica malacot, lovat, kecskét, bocit simogatni, megismerkedni az öko-építészet elméletével és gyakorlatával, barátkozni az itt lakó családokkal, életmódjukkal.

2014-ben Budapesti és Galgahévízi mintaboltok működtek. Az 50-60 házban csak 14 család lakik.

Források[]

Advertisement