Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement
Piggy-bank- perselyek

A fizetőeszközök legtöbbek által ismert fajtája a készpénz

A fizetőeszköz magába foglalja a fizetési módot és az elszámolási egységet.


Pénz[]

Részletes ismertető a pénz fogalma cikkben. A hagyományos pénz jelenleg például a befektetési arany, de napjainkban nagyon kevesen engedhetik meg maguknak a használatát.

Készpénz[]

Ez esetben a fizetési mód fizikai pénz, Bankjegy - ami egyúttal az elszámolási egység. Általánosan elterjedt a magánbankok bankjegyeinek és kisebb értékű érméinek használata. A bankszámlapénz fizikailag kiterjesztett formája, melyet szabad forgalmú hivatalos pénzként kezelnek.

Csekk[]

Ez esetben a fizetés alapja egy hitelesített bizonylat tömb, míg az elszámolási egység a rendszerben illetve tag számára bármely hozzáférhető egység lehetséges.

Elektronikus kártya[]

Olyan eszközök, melyek elektromos érintkezéssel kapcsolódnak egy leolvasó egységhez, amely az elszámolási hálózatra van kapcsolva. Például telefonkártya (kredit), bankkártya (bankszámlapénz).


NFC vagy Paypass[]

Néhány centiméteres távolságban működő rádiós adatkapcsolati módszer. Mobiltelefonok, bankkártyák használják. van aktív és passzív változata is.


"Tartozom / Felajánlom neked" kártya[]

Névjegykártyához hasonló, csekk jellegű felajánlást megtestesítő irat. Tartalmazza a felajánló megnevezését, elérhetőségeit, a felajánlásmódjait és mértékét. egyéb megkötéseket tartalmazhat, pl. érvényesség, átruházhatóság tekintetében.

Váltó[]

A váltó követelést megtestesítő értékpapír. A váltó alaki megjelenésére, és kibocsátására külön jogszabály vonatkozik, amely egy nemzetközi egyezményen alapul (Genfi Váltójogi Egyezmény, 1930. Magyarországon kihirdette az 1965. évi 1. tvr.). A váltó értékpapírnak minősül, önállóan megtestesíti a követelést. Kiállításához nem kell sem közjegyző, sem bíróság. A szerződő felek minden külön segítség vagy ellenjegyzés nélkül kiállíthatnak váltót. A Magyar Wikipédia :Váltó (értékpapír) szócikkében további részletek találhatóak.

Korlátozott forgalomképességű pénz[]

Más néven alternatív pénz vagy pénzhelyettesítő

Helyi pénz[]

Közösségi pénz[]

Eseti pénz[]

Csak egy bizonyos eseményhez kapcsolódóan érvényes, utána kereskedésben nem alkalmazható, viszont a beváltására általában lehetőség van. Konrétan piac, zsibvásár folyamán használható.

Zseton[]

Zseton korlátozott forgalomképességű, legtöbbször magánkiadású érmeszerű tárgy, amelyet pénz helyett használnak. A legfontosabb eltérés a törvényes fizetőeszközökhöz (vagyis a pénzhez) képest a zsetonok forgalomképessége, a pénzt ugyanis a kibocsátó joghatóságán belül gyakorlatilag korlátozás nélkül kötelező elfogadni. A határ a kettő között nem mindig éles: egyes magánkiadású zsetonok később a pénzekéhez mérhető forgalomképességre tettek szert.

Játékpénz[]

A Játékpénz korlátozott forgalomképességű, magánkiadású fizetőeszköz, mellyel egy játékban lehet használati eszközöket, felszerelést, stb. vásárolni.

Számla / egyenleg vezetése[]

Néhány esetben központi nyilvántartást vezetnek minden egység aktuális tulajdonosáról, míg néhány esetben a hiteles fizetőeszközökkel ellenőrizhető a tag fizetőképessége. pl LETS

Advertisement