Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A fenntartható fejlődés az egyéni környezettudatosság magasabb szinten való ( társadalmi, szuperracionális) értelmezése és igazolása. Fenntartható gazdaság kialakítása alternatív gazdasági modellek elveinek adaptálásával.

Water-flow

A források megórzése és fenntartása alapvető.

A fogalom a nyolcvanas évek elején jelent meg nemzetközi szinten, a túlnépesedéssel egyre erősödő szociális valamint a környezeti problémák felismerését, ezen problémák összefüggését tárgyalja a gazdasági fejlődéssel. Az ezzel kapcsolatos kutatások lényege hogy lehetővé tegye a gazdaság hosszú távú növekedését anélkül, hogy a természeti erőforrások túl-használatának a hosszú távú fejlődés látná kárát. Mások számára magának a növekedésnek a koncepciója is problematikus, lévén a Föld erőforrásai végesek. Az ivóvízhiány miatt a mezőgazdaságoknak ki kell dolgozniuk a saját fenntartható öntözési programjukat. A klímaváltozás dominószerűen változtatja meg az eddig stabilnak nevezhető élőhelyek állapotát.


Fenntartható Fejlődési Célok 2015-2030[]

Fenntartható Fejlődési Célok 2015-2030 egy egyetemes és oszthatatlan keretrendszer, mely egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

Energiahatékonyság[]

A hatékonyabb eszközök kevesebb energiát igényelnek, emiatt a környezet bolygatása és fenntartási költségei is csökkennek. Sokféle módon lehet energiahatékonyságot elérni adott eszközök, termékek, infrastruktúrák életciklusa során.

Kapcsolódó fogalmak: Tartósság, javíthatóság, hőszigetelés.

Fenntartható technológiák[]

Magyar példák[]

Külföldi példák[]

Kapcsolódó irodalom[]

Kapcsolódó fogalmak[]

Források[]

Fenntartható fejlődés Wikipédia cikk

Advertisement