Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Ethereum egy virtuális pénz és megállapodás kezelő szoftver . A készítő profi munkacsoport a bitcoin programjának toldozása-foltozása helyett egy fejlettebb blokklánc alapú rendszert alkotott. Ennek saját pénze az ether (vagyis éter, a valuta jele ETH). A Web 3.0 szintű rendszer központi felügyelet nélkül, a közösségi gazdaság elvei szerint épülve működik.

Ethereum logo 2014

Ethereum felület logója

Működése[]

Az Ethereumot már alapjaiban úgy írták meg, hogy kifejezette alkalmas legyen okos-szerződések programozására. A nyílt forráskódú szoftverhez a programozók szabadon fejleszthetnek új alkalmazásokat, többek között értékpapír kibocsátására, domain regisztrációra, hivatalos online szavazásra , közösségi gyűjtésekre (crowdfunding) is használható.

Okos-szerződés[]

Az okos-szerződés (smart contract) lényege, hogy az előre meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikusan lezajlik az átutalás. Ha a felek megállapodnak a részletekben, és digitálisan aláírják a megállapodásukat deklaráló programot, az onnantól kezdve a feltételek teljesülése esetén automatikusan végrehajtódik. Az Ethereumon létrehozott okosszerződések esetében garantált, hogy nem csak az illetéktelenek, de még az Ethereumot fejlesztő programozók sem tudnak belepiszkálni a szerződésbe, a rendszer egyszerűen lehetetlenné teszi a csalást. A rendszerben kötött szerződések egy kódoló programon futnak át és kiküldésre kerülnek a hálózat összes pontjára.

Az Ethereum segítségével jóval átláthatóbbá és egyszerűbbé válnak az átutalások, nem kell az összekötők egy egész láncolatát segítségül venni például egy lakás vásárlásakor. Az üzleti élet egyik sarkalatos pontja, a bizalom kérdése is megoldódik, hiszen a már megkötött szerződéseket nem lehet megkerülni, becsapni, megszegni, azok automatikusan végrehajtódnak.

Ethereum Arfolyam[]

Az alábbi oldalakon követhető nyomon az ETH árfolyam, az USD-hez viszonyítva.

2017 nyarán 93.7 millió ETH virtuális pénz volts forgalomban, aminek átszámított értéke 355 millió United States dollár.

Ethereum pénztárca[]

A felhasználók, akár magánszemélyek egy Android mobil alkalmazást használhatnak, amely alkalmas Ethernet küldésére, tárolására, ügyletek kezelésére.

Ingyenesen letölthető Ethereum pénztárca (wallet)

története[]

2014-ben találták ki, 2015 júliusban indult a nyilvános verziója, 2017-ben felfutóban volt (a belső kreditek bányászása, szervezetek átállása). A készítő munkacsoport a bitcoin programjának toldozása-foltozása helyett egy vadonatúj, de szintén blokklánc alapú rendszert alkotott.

Az Ethereum 2.0 fejlesztése 2020-2021-ben történik, és az érvényesítési mechanizmusát alapvetően megváltoztatták A Pow helyett Pos lett.

Források, további cikkek a témában[]

Advertisement