Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az elektromos áram használata háztartásokban és ipari termelésben a városias övezetekben elterjedt. Elterjedt az országos, szabványos hálózat kizárólagos használata, de egyre több helyen felbukkan az önálló áramtermelés, mely néha az országos hálózatra is visszatermel.


Országos áramhálózat[]

Villamosenergia-mérleg, 2015

MAVIR - A Magyar Villamosenergia rendszer fogyasztói igényeinek előrejelzése, 2014 .

Villamos ára fogyasztói ára[]

  • 2008 előtt, a pénzügyi válságot megelőző közel három évben minden robogott, minden drágult, így az olaj, illetve az áram is. A piac rendkívül túlfűtött lett, a csúcson már 120-130 dolláros hordónkénti olajár és 94-95 euró/MWh áramár jellemezte a piacot.
  • 2008 és 2011 között, a Lehmann-válság után háromnegyed évig tomboló pénzügyi krízis idején aztán minden megállt, a piacokon zuhanni kezdtek az árak, az áram ára is pillanatok alatt a felére olvadt. A válságot megelőző időszak közel 55 euró/MWh-s áremelkedését a piaci krízis kevesebb, mint egy év alatt eltüntette. A piac a következő két évben is nagyjából itt maradt.
  • 2011. március 11. – ezen a napon következett be a fukusimai atomkatasztrófa, majd hamarosan Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy Németország fokozatosan felhagy az atomerőművek üzemeltetésével. A piacok megijedtek, a német hosszú távú áramárak abszolút értékben mintegy 8-9 euró/MWh-t ugrottak, de később ez csak átmeneti kilengésnek bizonyult, a piacok viszonylag hamar, 2012 elejére már megnyugodtak.
  • 2012-től 2016 októberig: a piacon folyamatosan az eladók voltak túlsúlyban, a piaci árak padlót fogtak. 2016 márciusában 33 euró/MWh óra volt az áramár mélypontja. Ebben a közel 3,5-4 évig tartó ún. bearish (medve) ciklusban az áramárak 24-25 euró/MWh-t csökkentek, a fogyasztók számára paradicsomi hangulatot okozva.
  • 2016 októbere: sokan egyetértenek abban, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztása és egy francia bejelentés (bizonyos atomblokkok felülvizsgálata) óta indultak újra felfelé a nyersanyagpiaci árak.

forrás: [https://index.hu/gazdasag/2018/11/05/felrobbant_az_aram_ara_meg_a_vegen_kijon_a_paksi_matek/ Brückner Gergely: Felrobbant az áram ára]

Önellátó elektronikus eszközök[]

Advertisement