Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

Az Egyéni vezérelvek a tudatos, következetes személyiség jellemzői.

A gyűjtése, tesztelése, fejlesztése a személyiségfejlesztés, önképzés feladata.

500px-Pyramidal matches

A vezérelvek segítenek a döntéshozásban.

Vezérelvek a kultúrában[]

A legrégebbi vezérelvek a babonák.

A Görög filozófia iskolák ismerték fel először a vezérelvek jelentőségét az önképzés szempontjából.

Az intézményesült Vallások alkalmazták legelőször a vezérelveket a gyakorlatban, gondoljunk csak a Katolikus Tízparancsolatra vagy Hiszekegy-re.

 • A reiki öt alapelve, melyet Mikao Usui mester Go-Kai -nak (öt életszabály / útmutatás) hívott japánul, ugyanolyan hangsúlyos részét képezik a reiki tanításának, mint a különböző kezelés-technikák. Felfedezte, hogy “Először mentálisan kell meggyógyítani önmagunkat és csak azután fizikailag. Amikor egy ember mentálisan meggyógyul és spirituálisan egészséges, a fizikai egészség természetesen következik be.”
  • Csak Ma - Ez a Gokai átfogó elv, amiről az öt elv szól. A “Csak ma” tudatosítása hozzásegít minket a jelen pillanat teljesebb megtapasztalásához, megéléséhez.
  1. Ne légy dühös! - ha a düh az érzést sokáig tartogatjuk, forr bennünk, bűntudatunk támad, fojtogató érzés van miatta, ez jelentősen leamortizálhatja mind a fizikai, mind a lelki egészségünket.
  2. Ne aggodalmaskodj! - Vegyük észre magunkban ezt az érzést és tudatosan mondjuk nemet az újra és újra előjövő aggodalmakra. Tegyünk aktívan a jelenben, hogy a legpozitívabb kimenetele legyen annak, amitől tartunk. Ha tiszta lelkiismerettel megtettünk mindent, nincs mitől tartanunk, így könnyebb bízni a jövőben is.
  3. Légy hálás! - Nézzünk megelégedéssel azokra a dolgokra, amelyeket már elértünk, birtoklunk az életben. Ez segít a boldogság megélésében és hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben.
  4. Teljesítsd a kötelességed! - Ha a jelen pillanatban vagyunk és a munkánkra összpontosítunk, akkor az egyfajta spirituális gyakorlat is, melyből erőt meríthetünk, ahelyett hogy “muszáj tennivalóként” tekintenénk rá.
  5. Légy kedves az emberekhez! - A kedves szándék mindennapos gyakorlása nemcsak másoknak jó, minket is feltölt pozitív energiával, mely ránk is jó hatással van.

Kapcsolódó témakörök[]


Források[]

Advertisement