Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Barcelonai Önkormányzat IT-részlege által fejlesztett, nyílt forráskódú Decidim (melynek jelentése spanyolul mi döntünk) szoftver. A Decidim szoftvert Helsinki városa is átvette, illetve fejlesztett egy saját részvételi társasjátékot. Lehetséges a részvételi költségvetés megvalósítása a Decidim segítségével.

A Decidim magyar nyelvre lefordított változata a [1] domain alatt érhető el, amelynek fő funkcióit Madarász Csaba, az eDemokrácia Műhely Egyesület szakértője, az egyesület Önkormányzati integritás megerősítése című projektjének vezetője ismertette. Felhívta a figyelmet: a Decidim nemcsak önkormányzatok számára nyújt segítséget, hanem civilszervezeteknek, de akár egy szülői munkaközösségnek vagy társasházi közösségnek is, hogy döntéseiket átlátható módon, a kapcsolódó információk minél teljesebb körű ismerete mellett, a lehető legdemokratikusabban hozzahassák meg.

A magyar Decidim-platform és a részvételi társasjáték használatához szükséges know-how az eDemokrácia Műhely rendelkezésére áll, azok adaptációjában, a használat megtanításában szívesen működik közre az ország bármely önkormányzatánál vagy civil- és egyéb szervezeteinél, illetve igény esetén bemutatókat is szerveznek az országban.

A program eDemokrácia Műhely Egyesület “Az önkormányzati integritás megerősítése” című projektjének volt része.


Források[]

Advertisement