Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

„CSERITI” – Adományháló - az első magyar adománybolt-hálózat

http://cseriti.hu

Az adományboltok tárgyadományokat társadalmi célok érdekében, nonprofit modellben áruba bocsátó üzletek, a többszintű segítés érdekében.

A CseritiPont adományboltjai a munkaerőpiacról kirekesztett emberek számára teremtenek munkalehetőséget, csökkentik a környezetükben felhalmozódó, használatból kivont tárgyak, így a hulladék mennyiségét (reuse), szociális vásárlási lehetőséget biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára. Nemcsak a rászorulókon segítenek, hanem a társadalmi felelősségvállalás jegyében hozzájárulnak a környezeti fenntarthatóság, a tudatosabb fogyasztás szempontjainak elterjedéséhez is. Az adományozó nem halmoz fel feleslegessé vált tárgyakat, a vevő pedig olcsón juthat jó minőségű használati eszközökhöz.

„Akár adsz, akár veszel – Mindenképpen jót teszel!”

Társadalmi vállalkozás az Adományháló mintaprojekt keretében 2010 óta munkálkodik az adományboltok hazai rendszerének kifejlesztésén, CSERITI Pontnéven biztosítva márkahasználati jogot ad hat budapesti, nonprofit keretek között működő adománybolt számára.”

Az Adománybolt ötlete idehaza sem új keletű: alapjául eredetileg egy széles körben bizonyított és elfogadott nyugat-európai modell szolgál (charity shop). Az angolszász országok – akik e területen innovatív gondolkodásban és gyakorlati megvalósításban jóval előttünk járnak – évtizedekkel ezelőtt kidolgozták az intézményesített adományozás közösségi modelljét a közkedvelt Charity Shop hálózatok formájában, ami azóta már világszerte elterjedt.

Mi a magyar viszonyokhoz igazítva átemeltük, továbbgondoltuk és tökéletesítettük a fenti modellt, így született meg az CSERITI-Adományháló.

„Félpénzen vehetsz – Teljes szívvel adhatsz”

A CSERITI-Adományháló egy nyitott társadalmi mintaprojekt: az egyéni jószándék és segítő összefogás erős szálaiból szőjük. Lépésről-lépésre hálózzuk be az országot, a magyar társadalom minden rétegét a hétköznapi jótékonykodásgondolatiságával.

Szívügyük az egyéni és vállalati adományozási kedv és hajlandóság növelése, a jelen és jövő generációinak személyes adakozást segítő közösségi szemléletre nevelése, formálása.

Elősegítik a fejlett, nyugati kultúrák évtizedek óta jól bevált adományozási gyakorlatának hálózati szintű gyors hazai elterjesztését, az intézményesített jótékonyság társadalmi beágyazódását.

„Te is vevő vagy a jótékonyságra? Akkor az adománybolt Neked szól!”

Feladata a környezetkímélő hulladékgazdálkodás és újrahasznosulás szociális jótékonysággal, és hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásával történő összekapcsolása.

Tény: akikhez szól, azok közül sokak számára ma még ismeretlen a fogalom, a márka, a modell, a tevékenység, a szervezeti forma.

Hogyan működik?[]

Az adománybolt központi gondolata és célja a segítés. A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: az adományozni vágyók behozzák, és eladásra ajánlják felmegunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő,személyes használati tárgyaikat, amit az üzlet vevőköre kedvező áron, valós érték alatt vásárolhat meg.

Az adománybolt gyakorlatilag egy olyan közösségi tér, ahol a bejövő és kimenő áruk logisztikája történik: az adományokat fogadjuk, szállítjuk, raktározzuk, tisztítjuk, kisebb javításokat végzünk rajtuk, majd a boltokban értékesítjük. A bevételből tartjuk fenn a hálózat működését, biztosítunk olcsó vásárlási lehetőséget az arra rászorulóknak, miközben munkaerőpiacról kiszorult embereket foglakoztatnak, és a funkcionális újrahasznosítás eszközével óvjuk környezetünket a felhalmozódó hulladéktól.


Kapcsolódó témák[]

  • Jótékonysági cserebolt
Advertisement