Alternatív Gazdaság lexikon
Advertisement

A Bolt a Marson! egy Webes közösségi kereskedelmi oldal volt 2009 márciusa és 2010 júniusa között.

Elindulási szakasz[]

A Vatera és TeszVesz díjmentes alternatívájaként aposztrofált Boltamarson.com, 2 hónappal az indulása után elérte a havi 60 ezres látogatói számot. Az indulás óta 10 ezer termék került fel a licitoldalra, melynek összértéke meghaladja az félmilliárd forintot. Az üzemeltető szerint a siker titka nem pusztán az ingyenességben, sokkal inkább az eladók és vásárlók igényeire reagáló folyamatos fejlesztésekben.

Két hónapja, a Vatera és a TeszVesz által bevezetett terméklistázási díj kapcsán döntött úgy a ForIdea Kft. fejlesztőcsapata, hogy egy korábbi diplomamunka alapjaira építve elindítja a Boltamarson.com licitoldalt. Az induláskor a fejlesztők örökre szóló díjmentesség mellett tették le a voksukat, melynek eredményeként a Boltamarson.com versenytársainál olcsóbb értékesítést biztosít.

"Úgy látjuk, hogy megindult az átrendeződés az online licitoldalak piacán, amit a konkurencia reakciói is visszaigazolnak. A nemrégiben egy dél-afrikai cég tulajdonába került Vatera például fizetett Google-hirdetésben próbálja eltántorítani a Mars felé igyekvőket szándékuktól" - mondta Kátai Sándor, a Boltamarson.com vezető fejlesztője.

Fejlesztések: Közösségi ötletgyár[]

A potenciális vevők amúgy már az első pillanattól fogva közvetlenül felvehették a kapcsolatot az eladóval, így sokkal többet tudhatttak meg a megvenni kívánt portékáról, kisebb az eladandó áru körüli bizonytalanság. A Boltamarson.com másik erősségének a folyamatos szolgáltatásfejlesztést tartották, amit az aktív közösség generál. A fejlesztők az Ötletgyár című fórumon várták azokat a funkcionális fejlesztési javaslatokat, melyekkel még kényelmesebbé, használhatóbbá tehető az oldal. "Az indulás óta tekintélyes méretű fejlesztési listát kaptunk felhasználóinktól, ezek között fontossági sorrendet felállítva gyakorlatilag 2-3 naponta elő tudunk állni egy újabb, a marslakók kényelmét elősegítő szolgáltatással" - tette hozzá Kátai Sándor.

Eladóknak saját bolt[]

Az egyik fejlesztés például lehetővé tette, hogy az eladók saját honlapjukon is boltot nyissanak, melyben a Boltamarson.com-ra felvitt árucikkeik jelennek meg. Ehhez mindössze egy pár perc alatt elvégezhető bővítést kellett végrehajtaniuk weboldalukon. A boltnyitás és fenntartás szintén díjmentes, az elmúlt 1 hónapban összesen 60 különálló, a Boltamarson.com technológiáját felhasználó online bolt nyílt meg az interneten.

Lezáró üzenet[]

"Kedves Marslakó!

A Boltamarson webáruházat egy szűk kisebbség sorozatos csalása és a havi rendszerességgel előforduló rendőrségi ügyek miatt bezárjuk, a lelkesedésünk teljesen elpárolgott. Aki szeretné visszakapni azonosításra befizetett forintjait, a befizetéskor használt egyedi azonosítóval levélben jelentkezzen a boltamarson@gmail.com címen. (Egyedi azonosító nélkül nem áll módunkban fizetni, ez itten nem egy pénzcsap :))

Köszönettel: Bolta"

Advertisement